Zdraví, Životní styl

Ideální velikost porcí je klíčem ke zdravému hubnutí

Pokud chcete zhubnout, neměli byste se zaměřit pouze na to, kolik kalorií za den sníte. Ono totiž nezáleží jen na množství kalorií, ale také na tom, co tyto kalorie tvoří. Pokud 90 % všech kalorií, které sníte, tvoří tuky, pak asi moc nezhubnete. Kvalitní strava je klíčová nejen pro dosažení štíhlé postavy, ale také pro celkové zdraví. Naštěstí existuje jednoduchá metoda, s jejíž pomocí můžete sestavit každou porci.

Pozor na obžerství

Pokud máte k dispozici neomezené množství jídla nebo příliš velké talíře, můžete začít jíst více, než ve skutečnosti potřebujete. Každé tělo je jiné a potřebuje trochu jinou stravu v závislosti na tom, jaký je jeho životní styl. Průměrnou porci jídla bychom ale měli být schopni změřit pomocí svých rukou.

Doporučený článek:  Chlapský jídelníček je plný prohřešků. Špatná strava je nejrychlejší cestou k nadváze i nemocem
Zdroj obrázku: Freepik

Potraviny bohaté na bílkoviny – jako jsou ryby, maso nebo luštěniny – jíme v takové velikosti, která odpovídá dvěma porcím o velikosti vaší dlaně za den. Lidé, kteří jsou fyzicky aktivní, potřebují bílkovin velké množství, a tak nevadí, když jich snědí více.

Metoda dlaně a velikost porce

Množství zkonzumovaných tuků by nemělo být větší než velikost palce, což odpovídá jedné malé lžičce. Sacharidy patří mezi živiny, kterých se vzdáváme opravdu těžko. A jejich množství je podle odborníků na výživu odpovídající menší hrstce. A to je opravdu málo. Toto množství se lépe odhaduje, když zatnete pěst. Tak asi takové množství je váš denní příděl sacharidů. A když už jíte sacharidy, zaměřte se na ty celozrnné.

Doporučený článek:  Při trávicích obtížích uleví zaručeně bylinný čaj. Vyzkoušejte netradiční druhy, podpoří nejen zažívání
Zdroj obrázku: Freepik

Zelenina v opravdu štědrém množství

Pokud se týká zeleniny – nejlépe přijímané v čerstvém stavu – tak tady si můžeme opravdu dopřát. Základem zeleniny je většinou voda a spousta vlákniny, živin, vitamínů a minerálů. Proto by se na našich talířích mělo vyskytovat zeleniny opravdu hodně. Dvě hrstky na každou porci jsou ideálním a doporučovaným množstvím.

Zdroj: https://www.health.com/weight-loss/14-ways-to-cut-portions-without-feeling-hungry