Zdraví, Životní styl

Elixír mládí je známý tisíce let. Pití čaje zharmonizuje tělo i mysl

Pro mnoho lidí je obtížné si představit den bez šálku kávy nebo čaje. Oba nápoje poskytují zdravotní výhody, pokud se pijí v rozumném množství. O jejich vlastnostech už toho víme hodně, ale vědci nás stále překvapují novými informacemi. Výsledky dalšího výzkumu vás určitě potěší. Vědci tvrdí, že čaj má pozitivní vliv na fungování nervového systému, kardiovaskulárního systému a imunitního systému.

Skutečný čaj

Jednalo se o výzkum, který se týkal pěti druhů čaje – černého, zeleného, oolongu, tmavého a bílé čaje. Tyto druhy se liší stupněm zpracování a stupněm oxidace. V pravém čaji najdeme přirozeně se vyskytující sloučeniny s antioxidačními vlastnostmi nazývané flavonoidy. Nejbohatší na flavonoidy je nefermentovaný zelený čaj. Do této kategorie nelze zařadit oblíbené bylinkové čaje jako heřmánkový nebo mátový.

Doporučený článek:  Žluté nehty mohou mít několik příčin
Zdroj obrázku: Freepik

Čaj a mozek

Studie ukazují, že pití čaje poskytuje krátkodobé výhody pro naši pozornost. Studie potvrzují příznivý vliv vysoké dávky L-theaninu v kombinaci s nižší dávkou kofeinu na plnění úkolů a lepší soustředění na pracovní úkoly. Čaj je prospěšný i v období stresu. Pravidelným pitím čaje lze také předejít demenci, pokud se zaměříme také na celkovou změnu životního stylu, zejména pak na stravu. Čaj pak dovede snížit riziko vaskulární demence a Alzheimerovy choroby.

Čaj a srdce

Pití pravého čaje bez citronu nebo jiných přísad může snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění díky přítomnosti flavonoidů. Flavonoidy mají silný antioxidační účinek, snižují riziko krevních sraženin, snižují krevní tlak, upevňují stěny cév a činí je pružnějšími. Konzumace dvou šálků neslazeného čaje denně může potenciálně snížit riziko kardiometabolických onemocnění.

Doporučený článek:  Dobře nastavený jídelníček udrží dobrou náladu

Čaj a imunitní systém

Fytochemikálie obsažené v zeleném čaji podporují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat s patogeny tím, že snižují schopnost bakterií infikovat hostitele.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/, https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190912100945.htm, https://www.researchgate.net/publication/316927800_Comparative_studies_on_the_antioxidant_potentials_of_four_different_types_of_tea_an_insight_into_a_better_choice_of_healthy_beverage, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153170700125X, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017384/, https://pharmeasy.in/blog/top-8-health-benefits-coffee-tea/, https://afternoonteareads.com/tea-make-live-longer/