Nezařazené

Dorty bez oleje a vajec nejsou tak zdravé, jak se zdá. Jejich náhražka je horší než původní zapovězené ingredience

Nahrazovat vejce a olej v receptech na dorty nebo moučníky není vždy dobrý nápad. Náhražky těchto dvou základních surovin totiž mohou být ještě horší než ty původní. Ty jsou přitom obsažené v mnoha sladkých receptech. Přesto se jim některé hospodyňky chtějí vyhýbat. Důvody jsou především ty zdravotní.

Proč vejce a olej vynechat?

Hlavní důvody, proč vejce a olej vynechat při pečení, jsou ty zdravotní. Vejce jsou sice bohatá na bílkoviny, ale mohou obsahovat i větší množství cholesterolu – hlavně ve žloutku. Olej jako takový sice může být zdravým tukem, ale vždy záleží na jeho kvalitě. Ty nejobyčejnější mohou mít také vliv na hladinu cholesterolu, ale i na obezitu a celkové zdraví každého z nás.

Doporučený článek:  Jak může jablečný ocet pomoci vašim vlasům?
Zdroj obrázku: Freepik

Náhrada? Existuje, ale není ideální

Pokud jste celá šťastná konečně narazila na recept, který je podle vyjádření autora bez vajec a také bez oleje, neradujte se předčasně. Jde o základní suroviny, které značně pomáhají ke struktuře moučníku a bez nich bude výsledek o poznání horší. Náhražka však často existuje a mnohé ženy překvapí. Tou náhražkou je totiž majonéza – ano, známý dip, který si dopřáváme hlavně v kombinaci se slanými jídly. Dá se sní však i péct, ale ideální to rozhodně není. Mnohé ženy mohou mít odpor k tomu, dávat do sladkého dezertu majolku, a jiným zase vadí její složení.

Doporučený článek:  Tyhle pokojové rostliny vyhoďte. Z domova vyženou hojnost, štěstí i lásku

Horší než původní suroviny

Z čeho se vlastně taková majonéza skládá? Pokud jste si ji někdy připravovali samotnou, jistě to víte. Základem je olej a vejce. Tedy ty dvě suroviny, kterým jste se tolik chtěla vyhnout. A to je ještě ten lepší případ. Pokud majonézu koupíte, můžete se těšit i na různé konzervanty, látky zvyšující chuť a další chemii, která by v potravinách raději neměla co dělat. Není tedy lepší nakonec kvalitní vejce a olej použít? Rozhodně ano, protože – ruku na srdce – dokonale zdravý dezert není úplně jednoduché upéct a ne vše se dá nahradit alternativou.

Zdroj: https://tastycraze.com/recipes/desserts/Mayonnaise, https://www.bbc.com/future/article/20190916-are-eggs-good-for-you, https://response.restoration.noaa.gov/about/media/toxicity-oil-whats-big-deal.html