Rady a tipy

Díky mléku nebo citronové šťávě brambory po uvaření neztmavnou

Vaření brambor se zdá jako jednoduchá činnost, ale není tomu tak. Během vaření můžete udělat několik chyb, které vás mohou stát skvělou přílohu. Brambory patří mezi základní potraviny, ze kterých si můžete udělat hned několik pokrmů. Využívají se především jako příloha, udělat si můžete kaši, bramboráky nebo šťouchané brambory se slaninou a cibulkou. Fantazii se meze nekladnou, jak ale docílit toho, aby brambory nebyly po uvaření tmavé?

Jaké brambory jsou vhodné k vaření?

Ne všechny brambory můžete uvařit. Dávejte si pozor, jak je skladujete. Potřebují temné a chladné místo, na které nebude svítit slunce. Mnoho lidí si také klade otázku, jaké brambory jsou vhodné k vaření. V obchodech najdete mnoho druhů s různým značením. Brambory by především měly být čisté bez známek nemoci.

Doporučený článek:  Lesk stříbrným příborům navrátí jedlá soda, citron nebo bramborová mouka

Najdete zde také zelené brambory. Zelená slupka je známkou vysoké hladiny chlorofylu, proto bude lepší takové brambory oloupat a vařit bez slupky. Jestli mají brambory také zelený střed, vyřízněte ho a vyhoďte. I brambory mohou být jedovaté. V každé najdete množství solaninu, které není jedovaté. Při konzumaci většího množství už ale mohou nastat problémy.

Zdroj obrázku: Freepik

Už ve fázi přípravy myslete na výsledek

Abyste neměli po uvaření brambory tmavé, je nutné na to myslet už při jejich přípravě. Do vody, ve které se budou vařit, přidejte lžíci mléka nebo vymačkejte trochu citronové šťávy. Tím zajistíte, že budou mít brambory krásnou barvu i po uvaření. A proč se vyplatí jíst brambory? Jsou sice plné sacharidů, ale také dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné.

Doporučený článek:  Vodní kámen jednou dostihne každou konvici. Před zničením ji ochrání jednoduché vyčištění

Obsahují draslík a také bílkoviny, které jsou důležité. Navíc si z nich můžete udělat i tolik oblíbené hranolky. Brambory jsou levnou surovinou, ze které můžete vykouzlit spoustu skvělých receptů. Hodí se na pečení, smažení i vaření. Nepatří ale do redukčního jídelníčku právě kvůli vysokému obsahu sacharidů a vysokému glykemickému indexu.

Zdroj: https://www.smarterhomemaker.com/potatoes-turn-black-after-cooking/, https://potatogoodness.com/how-to-cook-potatoes/, https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-green-potatoes-harmful, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123743497000143