Rajčata jsou základem pro různé druhy jídel, například rajčatovou polévku nebo jako základ na pizzu. Rajčata jsou také cenným zdrojem draslíku, který podporuje práci srdce a snižuje tlak. Pro přípravu dobrého pyré potřebujete masitá, tvrdá a zralá rajčata.
Správná příprava
Chcete-li udělat dobré rajčatové pyré, musíte si vybrat správná rajčata, to je první základní pravidlo. Nejvhodnější plody jsou tvrdé, zralé a masité. Měly by mít co nejméně semen. Nejlepší budou malinové, římské nebo švestkové odrůdy. Tyto druhy mají nejsladší chuť a jsou kompaktní. Příprava rajčatového pyré je jednoduchá a zabere vám jen pár okamžiků. Abyste toho dosáhli, potřebujete následující složky: pět kilogramů rajčat, jednu polévkovou lžíci soli a půl čajové lžičky kyseliny citrónové.
Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do velkého hrnce a přiveďte k varu. Když se rozvaří, rozdrťte je a poté snižte teplotu a vařte ještě další hodinu. Připravte si sítko a menší hrnec. Pomocí naběračky lijte pyré přes síto a přeceďte ho do menšího hrnce. Toto pyré vařte ještě dvě hodiny a přidejte do něj sůl. Mezitím připravte čtyři velké sklenice a do každé přidejte trochu kyseliny citrónové a následně nalijte vařené pyré. Můžete jej skladovat v chladničce až měsíc nebo skladovat v tmavé komoře.
K čemu používat rajčatový protlak
Rajčatové pyré má v kuchyni různorodé využití. Bývá hlavní složkou rajčatové polévky, špaget nebo aromatických omáček. Jak všichni dobře víme, používá se také jako základ pizzy. Za zmínku určitě stojí nejen jeho chuťové, ale i zdravotní vlastnosti. Rajčata obsahují mnoho cenných minerálů včetně draslíku. Tento prvek pomáhá regulovat krevní tlak a zabraňuje chorobám kardiovaskulárního systému.
Dávejte si však pozor, kde rajčata kupujete. Rajčata patří mezi zeleninu, která nejvíce absorbuje pesticidy. Proto zvolte rajčata od místního farmáře nebo se pokuste rajčata vypěstovat sami. Jejich výhodou je, že je můžete pěstovat i na balkoně. Při správné péči se vám i jedna rostlina dokáže odvděčit velkou úrodou.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-make-tomato-puree/