Stravování, Životní styl

Chlapský jídelníček je plný prohřešků. Špatná strava je nejrychlejší cestou k nadváze i nemocem

Na otázku, jak by měla vypadat mužská strava, není snadné odpovědět. Každý potřebuje jiný příjem, záleží hlavně na věku, typu postavy a na práci, jakou muž vykonává. Umíme však jednoznačně říci, kde při stravování dělají muži největší chyby. Tyto chyby následně neprospívají jejich postavě, ale ani zdraví.

Mužské stravování

Většinou bývá hlavním problémem u mužů nepravidelnost a velikost porcí. Pro nedostatek času jedí většinou jen jednou, maximálně dvakrát za den. To může vést k tomu, že večeře se stává hostinou s velkým množstvím jídla. To však může účinně deregulovat metabolismus a vést k rychlému přírůstku hmotnosti. Přispívá k tomu následně i slané občerstvení při večerním filmu a větší množství alkoholu nebo slazených nápojů.

Doporučený článek:  Celozrnné pečivo je v mnoha ohledech prospěšné. Důležité ale je, co na něj namažeme

Slané občerstvení nebo potraviny bohaté na tuk a sůl narušují pocit sytosti. Kromě toho jsou téměř zcela bez vlákniny, která naplňuje žaludek a zabraňuje přejídání, a proto je obtížné zastavit se na malé porci. Slané občerstvení je jednoduchý způsob, jak dosáhnout nadváhy a abdominální obezity charakteristické pro muže a rozvoje hypertenze, která je skutečnou pohromou naší doby a postihuje stále mladší muže.

Zdroj obrázku: Freepik

Méně masa, více zeleniny

Muži jedí maso, zejména červené maso, mnohem častěji než ženy. I když se v této věci hodně mění, stále existuje mnoho domácností, kde vládne přesvědčení, že pokud člověk nejí k večeři nebo obědu maso, je to, jako by nejedl nic. Maso je těžko stravitelný produkt. Jeho přebytek ve stravě je jednou z hlavních příčin trávicích obtíží a pomalejšího metabolismu. Častá konzumace masa je také škodlivá kvůli vysokému obsahu nezdravých mastných kyselin.

Doporučený článek:  Pití kávy v odpoledních hodinách může snížit kvalitu spánku

Jsou příčinou příliš vysokého cholesterolu a aterosklerotických změn, které zvyšují riziko srdečního infarktu a mozkové příhody. Lidé, kteří konzumují hodně hovězího a vepřového masa, mají větší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, jakož i rakoviny, obzvláště kolorektálního karcinomu. Pravděpodobnost těchto onemocnění se u mužů zvyšuje také v důsledku příliš nízké konzumace ovoce a zeleniny.

Zdroj: https://www.muscleandstrength.com/articles/10-mistakes-men-diet