Rady a tipy, Stravování

Banánovou slupku většina lidí bezmyšlenkově vyhodí. Netuší, o jakou pochoutku přichází

Většina lidí považuje banánové slupky za odpad. Možná jste už slyšeli i o tom, že slupky skvěle fungují jako přírodní hnojivo, neboť obohacují půdu o důležité minerály. Ovšem spousta z nás ani netuší, že je bez problémů můžeme dokonce jíst. Obsahují cenné živiny a jsou bohaté na látky nezbytné pro správné fungování našeho těla, a sice vlákninu a draslík. Zajímá vás, jakým způsobem lze banánové slupky konzumovat? Máme pro vás hned několik tipů!

Nedoceněný potenciál

Když se chceme s chutí pustit do banánu, nejprve ho oloupeme. Slupky většinou bez rozmyslu letí do koše. Málokdo pomyslí na jejich možné využití, natož na jejich přímou konzumaci. Nepopiratelným faktem totiž zůstává, že jsou jedlé a také tělu prospěšné. Pokud vás to doteď ani nenapadlo, nelamte si s tím hlavu! Samotní odborníci na výživu začali potenciál banánových slupek objevovat až v poslední době. Výzkum však přináší stále nové výhody jejich pravidelné konzumace.

Slupky jsou vynikajícím zdrojem draslíku, který udržuje balanc a ideální poměr vody v těle. Mimo to mají i vysoký obsah vlákniny. Vláknina snižuje vstřebávání cholesterolu a snižuje hladinu cukru v krvi. Také dodává dlouhodobý pocit sytosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Konzumace je bezpečná

Nemusíte se bát, banánové slupky nejsou nijak jedovaté. Je ovšem stěžejní, abyste dbali na důkladné omytí. Před jejich zpracováním je potřeba se zbavit všech škodlivých bakterií a pesticidů, které se na kupovaném ovoci vyskytují naprosto běžně. Je možné je jíst syrové i tepelně upravené. Myslete i na to, že se slupkami je to stejné jako s banánovým středem. Čím je banán zralejší, tím je sladší i jeho slupka.

Ptáte se, jak slupky připravit? Nejjednodušší a nejrychlejší bude příprava banánového smoothie. Společně s oblíbeným ovocem rozmixujte mražené či syrové banánové slupky a zalijte mlékem vašeho výběru. Pro vegany a vegetariány mohou slupky sloužit jako obstojná náhražka špeku. Smažené banánové slupky je možné dávat do omáček, jako je například boloňská. Skvělé jsou i v sendvičích a toastech. Kromě toho slupky jako takové můžete využít i během pečení. Přidejte je do těsta při přípravě banánového chlebíku a dodáte dezertu fantastické nutriční hodnoty a zároveň výraznější chuť.

Zdroj: https://www.eatthis.com/eat-banana-peels/