Nakládané okurky a další fermentované produkty mohou zlepšit vaši náladu. Podle vědců z College of William & Mary ve Virginii mohou pomoci také se sociální úzkostí a dalšími negativními pocity. Podle nich je celé kouzlo skryté v probioticích, která se nachází v každé fermentované potravině. Proč byste měli konzumovat nakládané okurky a další zeleninu?
Konzumace nakládaných okurek se vyplatí!
Nakládané okurky, rajčata, papriky, ředkvičky i další zelenina jsou pro tělo velmi přínosné. Proces fermentování nejen uchová potraviny na dlouhou dobu, ale také se tímto procesem vytvoří probiotika, která mohou zlepšit střevní flóru, podpořit zdraví trávicího systému a produkci serotoninu, který je hormonem štěstí. Díky tomu se budete cítit skvěle a šťastní.
Vědci do provedeného experimentu zapojili 710 dobrovolníků, kteří si měli zapisovat množství konzumovaných fermentovaných potravin a své pocity. Ukázalo se, že čím více nakládaných okurek a další zeleniny lidé snědli, tím měli lepší náladu. Za dobrou náladu je totiž zodpovědný nejen mozek, ale také spokojená střeva. Proto bychom se o zdraví trávicího systému měli aktivně starat. Stejná probiotika se nachází také v jogurtech nebo kefíru.
Fermentované potraviny pro lepší náladu
Nakládané okurky i další druhy zeleniny jsou velmi oblíbené po celém světě. Používat je můžete do sendvičů, burgerů, salátů, pomazánek nebo jednoduše na chleba. Slow food je v posledních letech velkým trendem, a proto se mnoho lidí vrací k procesu fermentace. Díky tomu můžete zpracovat veškeré ingredience, které si přes léto vypěstujete na zahradě, ale také posílit své zdraví.
Fermentace je úžasnou metodou, která vám poskytne vynikající ovoce a zeleninu i během zimy, ale také si užijete mnoho vitamínů, minerálů a probiotik, které zlepší vaše zdraví a podle vědců také pozitivně ovlivní vaši duševní pohodu.
Zdroj: https://www.thetimes.co.uk/article/how-to-be-happy-eat-pickles-have-a-ceilidh-yes-really-g080c3b60