Stravování

Veganská jahodová bublanina potěší celou rodinu

Nadýchaný, lahodný, čokoládový a veganský. Dezert, který se vám dnes chystáme představit, má všechny výhody, které si jen dovedete představit. Jemná bublanina z kakaového těsta s čerstvými jahodami je navíc rychlá a snadná na přípravu a potřebovat budete vyjma jahod jen pár základních surovin. Dopřát si ji proto můžete, kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku hladké mouky,
  • 3/4 hrnku třtinového cukru,
  • 1 lžíce vanilkového cukru,
  • 3 lžíce neslazeného kakaového prášku,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje,
  • 1 lžíce jablečného octa,
  • 1 hrnek studené vody,
  • špetka soli,
  • jahody,
  • moučkový cukr na posypání.
Doporučený článek:  Ovesná kaše je ideálním startem dne. Nasytí a dodá energii
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte k ní třtinový a vanilkový cukr, kakaový prášek a prášek do pečiva. Nakonec ještě špetku soli a všechny suché přísady důkladně promíchejte.

Vytvořte důlek veprostřed kopečku suché směsi a přilijte rostlinný olej, studenou vodu a jablečný ocet. Vařečkou nebo elektrickým šlehačem všechny přísady smíchejte a vytvořte hladké a polotekuté těsto, které by mělo být úplně bez hrudek. Jestliže se v těstě nějaké hrudky utvořily, pomozte si ponorným tyčovým mixérem, kterým docílíte bezchybné a hladké konzistence.

Doporučený článek:  Jemné bramborové knedlíky plněné masovou nádivkou zasytí a zachutnají všem u stolu

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a připravte plech s vyššími stěnami, anebo kulatou dortovou formu. Vyložte formu pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto.

Jahody důkladně umyjte nejprve pod proudem studené vody, pak je vložte do cedníku, přiveďte k varu vodu v konvici a jahody spařte. Nakonec je ponořte do lavoru se studenou vodou a nechte je asi pět minut máchat. Tímto postupem zbavíte jahody všech hrubých i jemných nečistot a vyplavíte z nich pesticidy a jiné chemické látky, které byly použity při jejich pěstování.

Doporučený článek:  Tipy na sváteční snídaně a brunch, které ocení rodina i hosté

Úplně nakonec zbavte jahody stopek, osušte je papírovými utěrkami od přebytečné vody (naředila by těsto a narušila by jeho konzistenci) a nakrájejte je na půlky, případně čtvrtky. Ovoce pak rovnoměrně rozložte na těsto v plechu.

Pečte bublaninu asi 30 až 35 minut. Po dopečení nechte vychladnout a zasypejte povrch moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Zdroj: https://www.rainbownourishments.com/vegan-strawberry-cake/