Stravování, Zdraví

Pokud makrela dosud nebyla na vašem jídelníčku, měli byste to změnit

Hodně z nás určitě zná uzenou makrelu. Je to velmi chutná, ale hlavně velmi výživná mořská ryba. Obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, selenu a také vitamínu D. Tyto látky jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu proto bychom měli nejen makrelu, ale obecně ryby zařadit do stravy alespoň dvakrát za týden.

Tuky, které jsou pro nás prospěšné

I když mnoho odborníků na výživu tvrdí, že bychom se měli vyhnout živočišným tukům, ryby obsahují právě ty, které jsou pro nás zdravé. Jedná se o omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které mají na naše zdraví řadu pozitivních vlivů. Chrání před vznikem rakoviny, zlepšují funkci mozku, posilují kosti a zrak. A chrání nás i před alergiemi a různými intolerancemi.

Doporučený článek:  Domácí kávový peeling pleť pročistí a rozjasní

Pečují především o kardiovaskulární systém v našem těle. A to tak, že zlepšují elasticitu krevních cév a díky tomu je tělo lépe zásobováno krví. Stimulují produkci oxidu dusnatého, který rozšiřuje krevní cévy, a tím pomáhají regulovat hladinu krevního tlaku. Takže ryby jsou skvělou oporou pro naše srdce. Někteří výživoví poradci nedoporučují konzumování ryb. Důležité je vědět odkud ryba pochází a kupovat ji nejlépe od místního prodejce.

Zdroj obrázku: Freepik

Makrela je skvělým zdrojem bílkovin

Tak jako bílé a červené maso, tak i ryby jsou zdrojem bílkovin. Navíc makrela obsahuje endogenní aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyprodukovat samo, a proto jej musí doplňovat přes stravu. Kromě bílkovin a omega-3 kyselin má makrela vysoký obsah selenu. Tento prvek je důležitý pro mnoho tělesných procesů. Například neutralizuje toxické účinky volných radiálu, chrání červené krvinky a celkově posiluje imunitní systém.

Doporučený článek:  Strach z koček nebo čísla 13: některé fobie zní směšně, člověku ale připraví okamžiky hrůzy

I když mnoho lidí odradí dlouhé vykosťování ryb, určitě stojí za to se občas potrápit, protože kladné účinky na náš organismus jsou nenahraditelné. Velká výhoda uzené makrely je, že se vůbec nemusíte trápit s její přípravou. Stačí vám k tomu obyčejný chléb a pár kousků čerstvé nakrájené zeleniny. Máte-li více času, můžete makrelu přidat do pomazánek, salátů nebo těstovin. Nejlepší volbou je čerstvá makrela, ale tu je někdy těžké koupit. Asi nejméně preferovaný typ makrely je ten z konzervy.

Zdroj: https://www.nutritionadvance.com/mackerel-nutrition-benefits/