Stravování, Zdraví, Životní styl

Zdravé srdce začíná na talíři. DASH dieta dokáže předejít všem kardiovaskulárním chorobám

Prevence kardiovaskulárních onemocnění je zaručeným způsobem, jak si užít delší, zdravější a spokojenější život. Kardiovaskulární onemocnění se řadí mezi civilizační choroby. Do stejné skupiny patří také cukrovka nebo obezita. Jak můžete předcházet srdečním onemocněním a prodloužit si život? Myslet budete muset jen na 3 jednoduché věci.

Základ prevence srdečních chorob

Léčba srdečních nemocí je velmi složitá. Prevence je vždy nejlepší možností, kterou můžete zvolit. Začít bychom měli samozřejmě již v mládí zdravým životním stylem a pravidelnou fyzickou aktivitou, která je jedním z bodů, na který nesmíme zapomínat. Díky tomu můžete snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale také mnoha dalších nemocí.

Doporučený článek:  Svalový trénink prospěje tělu také ze zdravotního hlediska

DASH dieta

Při kardiovaskulárních nemocích se doporučuje dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Jedná se o druhou nejlepší dietu pro rok 2022. Důležitou roli hrají cereální produkty, které by se měly konzumovat v množství 6–8 porcí denně. Přidání obilovin do stravy může znatelně snížit riziko srdečních onemocnění.

Zdroj obrázku: Freepik

Stravovací návyky jsou klíčem ke zdraví

Srdeční nemoci jsou spojené s pokročilým věkem, ale s prevencí je důležité začít již u dětí a dospívajících. Špatné stravovací návyky se budou v budoucnosti prohlubovat, a proto byste měli své děti naučit jíst a žít zdravě již v mladém věku. I v nižším věku může pravidelná konzumace obilovin snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Doporučený článek:  Fíky vnesou do kuchyně zcela nové chutě. Jejich pravé bohatství je však ukryto uvnitř

Při sestavování jídelníčku se soustřeďte hlavně na ovesné vločky. Díky nim můžete snížit cholesterol, ale také krevní tlak. Z tohoto důvodu byste je měli začlenit do každodenního jídelníčku. Jíst je můžete nejen k snídani, ale také na večeři nebo jako rychlou svačinu. Připravit z nich můžete nespočet pokrmů, takže nebude vůbec těžké je začít pravidelně konzumovat. Přitom jde o velmi jednoduchý způsob, jak posílit své zdraví.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/dash-diet/