Stravování, Zdraví

Zelenina je zdravá, ne však pro všechny. Tyhle druhy jsou pro ledviny horor

Zelenina je balzámem pro zdraví, pokladnicí vitamínů, minerálů a vlákniny, přesto existují lidé, kteří by se některým druhům měli vyhýbat. Jedná se především o pacienty, kteří trpí na ledvinové obtíže. Zatímco zdravým lidem může přinést kysané zelí jen užitek a utužit obranyschopnost, lidem s nefrologickými chorobami způsobuje zhoršení jejich stavu. Jaké druhy zeleniny zatěžují ledviny a proč?

Pomáhá, ale může i uškodit

Zelenina – za všech okolností zdravá? Pro člověka bez zdravotních omezení jistě ano, pro chronicky nemocné s ledvinami poučení o zelenině neplatí. Některá zelenina totiž obsahuje nebezpečné minerální soli a oxaláty, které zvyšují hladinu bílkovin v moči. Zvýšenou močovinu nedokážou ledviny odfiltrovat, k tomu ještě šťavelany neboli oxaláty napomáhají rozvoji ledvinových kamenů, což vede k dalšímu zhoršení chronického stavu. Jaké zelenině se při nefrologických diagnózách vyhnout?

Doporučený článek:  Tajemství dlouhověkosti odhaleno. Inspiraci najdeme v kuchyních po celém světě
Zdroj obrázku: Freepik

Červená řepa

Tato zelenina patří mezi zázračnou, protože obsahuje vitamíny a antioxidanty. Bohužel je červená řepa bohatá též na hořčík a draslík, minerály, které ve vyšších dávkách ledvinám nesvědčí. Kromě toho je zdrojem i oxalátů, které přispívají k hromadění ledvinových kamenů.

Kysané zelí

Soli z kysaného zelí nadměrně zatěžují ledviny, k tomu sůl způsobuje zadržování vody v těle. Ve chvíli, kdy vodu nemohou ledviny odfiltrovat, se zvyšuje krevní tlak. Tento stav může vést k trvalému poškození tohoto orgánu.

Doporučený článek:  Bezový sirup příjemně osvěží a doplní důležité vitaminy

Mrkev

Dobrá na oči, ale kvůli sladkosti by se to s touto zeleninou nemělo přehánět, tím spíše, že se při vaření ještě často doslazuje. Cukr zhoršuje činnost ledvin, vede též k nárůstu hmotnosti, která je dalším faktorem, který omezuje jejich chod.

Špenát

Pepek námořník sice jedl špenát neustále, ale vzhledem k velkému množství kyseliny šťavelové se přílišná konzumace nedoporučuje nikomu, natož nemocným s ledvinami.

Rebarbora

Taktéž u rebarbory hraje roli obsažená kyselina šťavelová způsobující oxalátové krystaly, její konzumace zatěžuje ledviny i močový systém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease