S příchodem teplého počasí se začínáme těšit na plody, které mají velmi krátkou sezónu. Patří mezi ně například třešně a jahody. V některých zemích trvá jejich sezóna jen měsíc, a tak se často objeví dovážené produkty, za které ale obchodníci požadují šílenou sumu peněz. Podívejme se však blíže na zdravotní benefity těchto rudých krásek.
Živiny v třešních
Třešně jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Jsou bohaté především na vitamín C. Kromě toho v nich najdeme vitamín A, E, K a vitamíny skupiny B. Obsahují také mnoho minerálů jako draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, jód a zinek. Třešně mají nízký obsah kalorií, protože jejich obsah je téměř z 80 procent tvořen vodou. Jsou také plné vlákniny. Jedná se o sladké ovoce, ale dopřát si ho mohou i diabetici. Třešně jsou bohaté na cukry, ale samotná sacharóza se v třešních nachází jen velmi málo.
Glykemický index třešní je 22. Zajímavé je, že čím je třešeň tmavší, tím větší je její nutriční hodnota. Ze zdravotního hlediska nám třešně přinesou mnoho výhod. Jsou velmi bohaté na polyfenoly, což jsou sloučeniny, které mají intenzivní antioxidační účinek. Strava, která je bohatá na polyfenoly, může chránit před mnoha chronickými onemocněními.
Třešně snižují riziko demence
Třešně jsou obzvláště cenné i pro srdce, protože mají potenciál snížit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je významným rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, která jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě. Za tuto výhodu mohou již zmíněné polyfenoly, ale také přítomnost draslíku. Jako zdroj vitamínu C se třešně stávají cennými pro náš imunitní systém a obranu proti chorobám a infekcím.
Vitamin E, který také stojí za to připomenout, má antioxidační vlastnosti, což znamená, že bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky těla. Kromě toho posiluje a utěsňuje krevní cévy, snižuje obsah cholesterolu, zpomaluje stárnutí pokožky a reguluje produkci kolagenu. Zajímavé je, že jód je přítomen v třešních ve větším množství než v mnoha mořských rybách. Tento prvek má význam pro správné fungování štítné žlázy.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-cherries