Polská kuchyně se skládá především z brambor. Je to oblíbená příloha, navíc je tato zelenina součástí mnoha pokrmů. Můžete si z nich udělat bramboráky, šťouchané brambory, nebo dokonce hranolky, které jsou tolik oblíbené u dětí. Jestli si je ale nastrouháte, velmi snadno ztratí svou zlatavou barvu a mohou zčernat. Jak tomu zamezit? Poradíme několik tipů.
Existuje hned několik způsobů, jak zabránit tmavnutí brambor
Pokud brambory nastrouháte, velmi rychle ztmavnou kvůli enzymu polyfenoloxidáza. Ten rychle reaguje se vzduchem a barva brambor se mění. Nevábně šedá barva může být důvodem, proč si nakonec brambory nedáte, i když jsou jinak chutné. Jíme především očima, takže je velmi důležité, jak jídlo na talíři bude vypadat. Oloupané brambory stačí vložit do hrnce a zalít je vodou.
Ve vodě je ale nenechávejte příliš dlouho. Brambory, které budou dlouho dobu namočené ve vodě, ztratí mnoho minerálů a dalších živin. Je jasné, že do vody nemůže namočit nastrouhané brambory, ale pouze celé kousky. Existují ale také jiné metody, které zamezí tomu, že budou brambory tmavnout.
Zkuste zakysanou smetanu
Do nastrouhaných brambor můžete přidat například lžíci zakysané smetany. Použít ale můžete také mouku nebo kukuřičný škrob. Vhodná bude také citronová šťáva, která bude mít podobné účinky, ale dejte si pozor, protože ovlivní chuť brambor. U některých receptů tak nebude citron vhodnou metodou.
V každém případě použití těchto metod neznamená, že se proces tmavnutí nedostaví. I tak je nutné brambory co nejrychleji zpracovat, protože tím si zachovají vyšší množství vitaminů a minerálů, které z nich můžete dostat. Brambory jsou velmi kaloricky hodnotné, proto nejsou vhodné do diety. Obsahují velké množství sacharidů, ale také látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Proto jsou oblíbenou přílohou k masu.
Zdroj: https://www.seattletimes.com/life/food-drink/tips-on-how-to-keep-shredded-potatoes-from-turning-gray/