I když se to na první pohled může zdát neuvěřitelné, také určitý druh chleba může být pro zdraví nebezpečný. Mluvíme především o vlivu na hladinu cukru v krvi. Po snědení určitého druhu chleba se rapidně zvedne glykemický index jedince a to může vést k velmi závažným problémům. Pojďme si říct, o jaký chleba se jedná.
Co to vlastně je glykemický index?
Jedná se o parametr, který udává, jak rychle po konzumaci potraviny dochází ke zvýšení koncentrace glukózy v krvi. Pokud daná potravina způsobuje nižší a méně rychlé zvýšení glykemie v krvi, znamená to, že GI dané potraviny je nízký. Pokud ale dojde k náhlému a rychlému zvýšení hladiny glukózy v krvi, má tato potravina velmi vysoký GI. Hodnota GI se také řídí tím, o jakou potravinu se jedná. Pokud jde o velmi zpracovanou či fragmentovanou potravinu, je GI vysoký. U přírodních nezpracovaných potravin je naopak tento index nízký. Obecně platí, že potraviny s nižším GI než 50 jsou nejzdravější, produkty mezi hodnotou GI 55–70 jsou na střední příčce a nejhůře jsou na tom potraviny s GI nad 70.
Jaký chleba má vysoký GI?
Mezi zdravé chleby s nízkou hodnotou glykemického indexu můžeme například zařadit kváskový chléb. Totéž platí pro chleby připravované na bázi celozrnné nebo špaldové mouky. Takto kladně bohužel nemůžeme hovořit o toustovém bílém chlebě, bagetách a ostatním bílém pečivu. Jejich GI je totiž mnohdy až 95! Kromě toho, musíme zdůraznit, že se glykemický index zvyšuje také přísadami, které si na dané pečivo natíráme. Pokud si tedy toustový chléb natřeme čokoládovým krémem nebo džemem, určitě se nejedná o zdravou potravinu.
Porovnání GI pečiva
- Croissanty mají hodnotu GI 60,
- celozrnný žitný chléb GI 58,
- celozrnné žito GI 50,
- pohankový chléb GI 47,
- ovesný chléb s otrubami GI 47.
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/high-glycemic-diets-could-lead-to-big-health-problems, https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-is-the-glycaemic-index-gi, https://www.medicalnewstoday.com/articles/311036