Jaké je tajemství dokonalých zelných rolek? Jsou to přece správně připravené zelné listy. Pokud je zelí tvrdé, pak už ani ta nejlepší nádivka jídlo nezachrání. Pokud máte problém s napařením listů ve vroucí osolené vodě, zkuste některé ověřené triky, které je učiní měkkými a chutnými.
Zelné listy na rolky z trouby
Každý začínající kuchař se ptá, jak připravit zelné listy, aby se z nich daly připravit chutné zelné rolky. Tradičně už několik desetiletí naše prababičky, babičky ale i mámy vkládají jemně nařezanou hlávku zelí do vroucí vody, a když mají listy správný vzhled a měkkost, vyndají je z vody. Nezkušení kuchaři mají však často problém odhadnout, zda jsou listy hotové, nebo ne. Nemusíte ale zoufat, možností přípravy zelných rolek je několik.
Zelné listy mohou být připraveny i v troubě. Odřízněte košťál, tedy nejtěžší část zelné hlavy, která se nachází vespod zeleniny. Potom vložte zelí a rolky do pekáče a svažte z obou stran. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Položte zelí a pečte 25 minut. Po této dobře zeleninu vyjměte a po vychladnutí můžete rolády zabalit do listů.
Jiné způsoby přípravy
Trouba nemusí být jediný způsob, jak připravit zelné listy. Můžete to zkusit také pomocí mikrovlnné trouby. Tato příprava může trvat jen 5 minut. Vše, co musíte udělat, je znovu odstranit košťál ze zelí a vložit zelnou hlavu do mikrovlnky. Zeleninu zahřívejte pět minut na nejvyšším výkonu. Zelí sice nemusí vypadat příjemně na pohled, ale po zabalení nádivky budete mít připravené chutné jídlo.
Jako poslední můžete zkusit připravit zelné listy pomocí chladu. Stačí, když zelnou hlávku vložíte na jeden den do mrazničky. Po této době ji vyjměte a nechte pomalu rozmrazit při pokojové teplotě. Díky tomu budou listy měkké a připravené k zabalení nádivky. Toto jídlo bývá velmi oblíbené v Polsku nebo na východním Slovensku.
Zdroj: https://www.realthekitchenandbeyond.com/how-to-prepare-cabbage-for-cabbage-rolls/