Zázvor patří mezi potraviny, které nám mohou pomoci s různými zdravotními potížemi. Můžete si z něj vyrobit například léčivou tinkturu, díky které se zbavíte bolestí hlavy, nebo nachlazení. Kořen zázvoru působí antibakteriálně a protizánětlivě. S čím vším si tinktura poradí?
Zázvorová tinktura má dlouhou tradici
Zázvor byl používán již ve starověku. Je časem prověřený jako oblíbený lék na bolesti hlavy a kloubů. První záznamy o jeho používaní pocházejí z doby před třemi tisíci lety. Využívá ho čínská, tibetská i indická medicína. Příprava léčivého nápoje je snadná, a navíc je všude dostupný, nic vám nebrání si léčivou tinkturu vyrobit doma.
Vlastnosti zázvoru
Zázvor obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Vitamíny A, B1, B2, C, E a K, kyselinu listovou a dále minerály vápník, fosfor, železo a draslík. Je také zdrojem silic a pryskyřic, díky kterým působí protizánětlivě, antibakteriálně a antivirově. Dokáže zklidnit kašel, a má hřejivé vlastnosti. Díky nim je oblíbenou součástí zimních čajů. Navíc snižuje viskozitu krve, zabraňuje tím tvorbě krevních sraženin. Dodává energii, zlepšuje koncentraci, pomáhá proti únavě. Pomůže vám zvýšit imunitu, a dokonce pomáhá i s trávením. V neposlední řadě pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu z těla, odstraňuje otoky. Je tedy skutečným všelékem a tinktura stojí za vyzkoušení.
Jak vyrobit zázvorovou tinkturu?
Zázvorová tinktura s medem a citrónem se vyrábí poměrně snadno. CO budete potřebovat?
- 600 ml brandy
- 300 g zázvoru
- 3 lžíce medu
- 1 citron
Zázvor umyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte do velké sklenice a zalijte alkoholem. Uschovejte na dva týdny na tmavé místo, občas protřepte. Po dvou týdnech přeceďte, přidejte med a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte. Tinkturu uchovávejte v lednici a užívejte 1 lžičku třikrát denně.
Zdroj: https://thenerdyfarmwife.com/make-ginger-tincture/