Stravování, Zdraví

Vysoký krevní tlak udrží na uzdě správný jídelníček. Stačí dodržet jen několik pravidel

Hypertenze je závažným zdravotním problémem, který bychom neměli ignorovat. Většinou se o ní dozvíme příliš pozdě, a proto je nejlepší věnovat se prevenci. Zdravá a vyvážená strava je nejlepší metodou, jak můžete dosáhnout pevného zdraví a správného fungování celého těla. Jaké jídlo pomůže snížit krevní tlak a zlepší vaše zdraví?

Dietní chyby, které podpoří vysoký krevní tlak

Zdravá strava je klíčem ke zdraví. Je velmi jednoduché podlehnout touhám po sladkém, slaném nebo tučném jídle, ale bude to mít velmi negativní vliv na váš krevní tlak a celkové zdraví. Mezi nejškodlivější faktory pro srdce a zvýšení krevního tlaku patří:

  • jídelníček plný zpracovaných produktů (hotová jídla, fast food),
  • příliš velké porce,
  • jídelníček s nízkým obsahem ovoce a zeleniny,
  • jídelníček plný produktů s vysokým obsahem tuku a cukru.
Doporučený článek:  Nejen alkohol. Játrům škodí i jídlo, které si s chutí dopřeje každý

Dostatečné množství vlákniny také hraje důležitou roli pro mnoho životních funkcí a trávicí procesy. Vláknina vám ale nepomůže jen s metabolismem. Podporuje také práci srdce a ovlivňuje hladinu krevního tlaku, i když s tím na první pohled nemá nic společného. Dávejte si proto záležet, aby se ve vašem jídelníčku nacházelo dost vlákniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Jakou dietu zvolit pro snížení krevního tlaku?

Vědci a odborníci na výživu se shodují, že strava by se měla skládat z ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, hrubých zrn a otrub, ale také polynenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje a mořské ryby). Důležité je říci, že při vysokém krevním tlaku nemusíte vždy sáhnout ihned po lécích. Pomůže vám vhodně zvolený jídelníček. Po čem byste měli sáhnout?

Doporučený článek:  Baltské moře je bohaté na jód důležitý pro lidské zdraví

Nejdůležitější je jednoznačně ovoce a zelenina. Denně byste měli sníst tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Změny začleňujte do jídelníčku pomalu, abyste u nich skutečně zůstali. Pro normalizaci krevního tlaku byste měli do stravy začlenit rajčata, mrkev, červenou řepu, špenát, brokolici, brambory a sezónní ovoce (hlavně jahody a třešně).

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-blood-pressure