Zdraví

Ve vyšším věku se vyplatí jídelníček obohatit o prospěšné druhy koření

Čím déle žijeme, tím opatrněji vybíráme produkty, které budou na našich talířích. Koneckonců, s věkem se metabolismus mění a tělo se regeneruje pomaleji. Je dobré vědět, že kromě omezení obtížně stravitelných produktů stojí za to pozvat pár typů koření do stravy.

Skořice ve stravě seniora

Skořice je absolutní jedničkou v seniorské stravě. Stojí za to si ji dopřát i každý den. Klidně si ji dejte i na stůl namísto solničky. Tu byste měli odstranit ze stolu tak jako tak. Špetka skořice dodá chuť ranní kávě, ale i mnoha jídlům, a to nejen těm sladkým. Skořice dokáže dobře zvýraznit chuť masných jídel i salátů.

Doporučený článek:  Citlivým zubům a dásním uleví známé koření nebo uhlí. Přírodní metody zuby zároveň vybělí

Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, cukrovka a inzulínová rezistence se staly pohromou 21. století, zejména mezi seniory. Skořice má také příznivý vliv na cirkulaci. Používaná pravidelně, v dávce alespoň 1,2 gramu denně, může účinně snížit krevní tlak a hypertenzi, které bývají jednou z nejčastějších chorob podzimu života. Navíc má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Inhibuje procesy předčasného stárnutí buněk, a to nejen kůže, ale především těch mozkových.

Zdroj obrázku: Pixabay

Černý kmín by také měli senioři zařadit do stravy

Černý kmín, i přes nevýrazný vzhled a malou velikost, má řadu zdravotních výhod. Stojí za to ho tedy používat v každém věku. Pro dospělé lidi je to skutečné zlato mezi kořením. Koneckonců, ve starověkém Egyptě se olej z černého kmínu, nazývaný také zlato faraonů, používal k léčení všech možných chorob.

Doporučený článek:  Jitrocel má pro lidské zdraví všestranné využití

Dnes by měli kmínový olej nebo kmínová zrna používat lidé náchylní k alergiím a anémii. S věkem se účinnost těla snižuje, a to i v aspektu získávání nutričních hodnot z potravy. To znamená, že i senior, který konzumuje moudrou a vyváženou stravu, může být vystaven nedostatkům živin a anémii, takže stojí za to mít černý kmín po ruce při vaření.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/surprising-findings-about-metabolism-and-age-202110082613, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7885002/, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535880/