Dobrý stav střevní mikroflóry je půl zdraví. Ve střevech se totiž nacházejí obranné síly našeho těla. Správná funkce střev ovlivňuje výkonnost imunitního systému lidského organismu a také celkovou kvalitu našeho života. Jaké návyky střevům škodí a co máme dělat jinak, abychom byli zdravější?
Nedostatek vlákniny v potravě
Pokud se řadíte do skupiny lidí, kteří jedí potraviny s nízkým obsahem vlákniny, můžete se dostat do zdravotních potíží. Chronický stav způsobený nedostatkem vlákniny má za následek narušení střevního mikrosvěta a následně také snížení imunity. Vláknina, která je obsažena hlavně v zelenině a ovoci, napomáhá zrychlení střevní peristaltiky a přispívá ke správnému fungování střev.
Příliš mnoho cukru ve stravě
Další závažnou chybou, která vede k narušení střev, je velké množství cukrů ve stravě. Ať už je cukr zamaskovaný v jakékoli podobě, je živnou půdou pro patogeny ve střevech. Bakterie ve střevech se kvůli cukru rychleji množí a zabíjí zdravou přirozenou střevní flóru. Cukrem si můžeme přivodit záněty ve střevech, ulcerózní kolitidu, a dokonce i Crohnovu chorobu. Nejvíce nebezpečný je pro lidský organismus glukózo-fruktózový sirup. Pozor bychom si ale měli dávat také na „zdravé“ cukry, jako jsou cukry třtinové, hnědé či med.
Masné výrobky
Masité potraviny zůstávají ve střevech déle, a tím také přispívají k vyššímu riziku zánětů střev. Nejnebezpečnější jsou tučná jídla z červeného masa, která mají lidská střeva velký problém zpracovat. K masitým jídlům se doporučuje jíst velké množství zeleniny a také je zapíjet dostatečným množstvím vody.
Cigarety a alkohol
Nikotin jako drogu vědci zkoumají již dlouho. A jejich závěry jsou jasné! Nikotin ničí tělo a narušuje většinu životně důležitých procesů. Alkohol přispívá k cirhóze jater, degraduje mozkové buňky a výrazně zvyšuje riziko rakoviny, nejen jícnu, žaludku, jater a slinivky břišní, ale také například rakoviny tlustého střeva.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326596