Vaření vajec nezabere mnoho času, navíc je můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se do salátů, do sendvičů nebo do pomazánky. Zvlášť po Velikonocích máme vajec nadbytek, proto se hodí vědět, jak dlouho je uvařená můžeme uchovávat a jaké podmínky jim dopřát. Co s vejci, pokud jich máte více uvařených a nestihnete je sníst druhý den?
Při správném skladování vydrží i několik dní
Uvařená vejce, která nestihnete sníst nebo použít do pokrmů, nemusíte vyhazovat, ale snadno je můžete uchovat v lednici, kde vydrží při správných podmínkách i několik dní. Vejce uvařit zvládne asi každý, hodně záleží na tom, jaký máte sporák. Vejce dávejte vždy do studené vody a počítejte vaření až od doby varu. Vejce pak nechte vychladnout a až poté je můžete dát do lednice.
Vařeným vejcím totiž nesvědčí výkyvy teplot. Nehodí se tak do dveří lednice, která se velmi část otevírá. Nechte jim místo v polici a vydrží vám uvařená a chutná i týden. Vhodné je také vědět, jak vejce ukládat, aby vydržela déle. Zaoblenou špičkou byste je měli dávat nahoru, protože je tam vzduchová komora, která zajistí, že vejce vydrží.
Jak skladovat vařená vejce?
Možná jste jen neodhadli počet vajec a potřebujete je uschovat do doby, kdy přijdete na nějaký zajímavý recept. Při skladování vařených vajec byste je neměli loupat, protože se tím budou rychleji kazit. Nikdy je také nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Vařením se vejce zbaví ochranné vrstvy, takže jsou mnohem náchylnější k bakteriím nebo virům.
Jestli jste je už oloupali, ani tak nemusíte zoufat. Můžete je vložit do vzduchotěsné nádoby a zakrýt ještě vlhkou papírovou utěrkou, aby neoschla. Takto připravená vám vydrží i týden, po který si můžete vymyslet pokrmy, do kterých je použijete. Vejce byste si navíc měli dopřávat pravidelně, a to v jakékoli formě.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-store-hard-boiled-eggs/