Lahodná sicilská zelenina není jen vhodná pro vegetariány a vegany, ale vychutná si ji úplně každý během celého roku. Fazolky snadno seženete mražené, takže si s nimi nemusíte dělat hlavu. Jedinečnost tohoto pokrmu spočívá v netradiční kombinaci jednotlivých surovin, která se může na první pohled zdát podivná, ale nakonec se jednotlivé složky skvěle doplňují. Navíc si můžete recept přizpůsobit podle vlastní chuti.
Co budete potřebovat?
Recept si můžete přizpůsobit podle toho, na co budete mít zrovna chuť. Podle chuti a nálady můžete přidat zelený hrášek, chřest, kapary a nahradit slunečnicová semínka piniovými oříšky, mandlemi nebo dýňovými semínky. Vždy to bude chutnat skvěle a pokrm bude neuvěřitelně zdravý, ať zvolíte kteroukoli z těchto surovin. Podívejme se, co potřebujete na 4 porce sicilské zeleniny:
- 300 g zelených fazolek, 200 g fazolí,
- 1 ks střední cukety, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku,
- 3–4 lžíce rozinek, 3 lžíce slunečnicových semínek,
- 4 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce oleje, nasekanou petrželku.
Způsob přípravy
Nejdříve si připravte hrnec s vodou. Dejte ji vařit a po 5 minutách přidejte fazole. Vařte asi 4 minuty, sceďte a zalijte studenou vodou, aby fazolky neztratily barvu. Poté je z cedníku vyndejte a oloupejte. Rozinky dejte do vroucí vody a spařte je. Nakrájejte šalotku a česnek, cuketu nakrájejte na plátky nebo půlky.
V hrnci nebo na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte šalotku a po chvilce přidejte česnek, slunečnicová semínka a cuketu. Restujte společně asi 4 minuty. Poté přidejte fazole, fazolky a rozinky. Nezapomeňte na ocet a společně vše zahřívejte asi 3 minuty. To je všechno. Nyní máte vynikající pokrm, který můžete dochutit podle svého a podávat s pečivem. Ideální je během léta, ale zajisté si na vegetariánské nebo veganské večeři pochutnáte i během zimy. Přejeme vám i celé vaší rodině dobrou chuť!
Zdroj: https://www.italyum.com/vegetable/sicilian-vegetable-stew-caponata-siciliana/