Stravování, Zdraví

Prudký jed i neocenitelný lék: již staří Germáni znali tajemství šťávy z černého bezu

Už staří Germáni nazývali černý bez zázrakem. V minulosti totiž věřili, že tato rostlina má magické vlastnosti a poskytuje ochranu před špatnými silami. V lidovém léčitelství to byla jedna z nejpoužívanějších složek do infuzí nebo sirupů. Šťáva z černého bezu posílí imunitu a pomůže při různých chorobách.

Strach z černého bezu

Určitě vám jako malým dětem říkali, že tyto černé bobule jsou jedovaté a měli byste se jim vyhýbat. Není to ale docela pravda. Ovoce z černého bezu je jedovaté jen v syrovém stavu. Je to způsobeno sambunigrinem – sloučeninou, která se po požití rozkládá na toxický kyanovodík. Plody černého bezu se musí podrobit tepelnému zpracování. Sambunigrin se ničí i během sušení. Dávejte si ale pozor, protože i v listech a stoncích se nachází tato škodlivá sloučenina.

Doporučený článek:  Některé ingredience přidají polévce kalorie, tuky nebo nadbytečnou sůl

Pokud však překonáte strach, dokážete z černého bezu vytěžit spoustu prospěšných látek. Šťávu z plodů černého bezu si můžete zakoupit v lékárně nebo obchodě s bylinkami. Můžete si ji ale jednoduše připravit i doma. Stačí, když kilogram zralých plodů očistíte od stonků a omyjete. Zelené plody vyhoďte. Takto připravené ovoce vložte do hrnce s půl kilogramem cukru a zalijte dvěma litry vody. Vařte na mírném ohni, dokud se plody nezačnou rozpadat. Přeceďte ovoce a čistou šťávu vařte ještě hodinu. Následně skladujte ve skleněných lahvích na tmavém a chladném místě.

Doporučený článek:  Potraviny s vysokým glykemickým indexem zatěžují tělo a mohou vést ke zdravotním problémům
Zdroj obrázku: Freepik

Šťáva z černého bezu

Šťáva z černého bezu podporuje správné fungování imunitního systému. Doporučuje se konzumovat zejména na podzim a v zimě, kdy jsme nejvíce vystaveni infekcím. Má antivirové, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Má také antioxidační účinky. Hlavním úkolem antioxidantů je neutralizovat volné radikály kyslíku, které urychlují proces stárnutí a zvyšují riziko řady nemocí.

Je vhodné používat ji i při nachlazení a chřipce. Podle mnohých umožňuje rychleji se zotavit. Má silný diaforetický a expektorační účinek, snižuje horečku, chrání a posiluje sliznice dýchacích cest, zmírňuje kašel, utěsňuje cévy. Má také analgetické vlastnosti. Bez má příznivý vliv na močový systém. Má močopudný účinek, podporuje čištění těla od toxinů. Šťáva z černého bezu je proto indikována na problémy se správným fungováním ledvin.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/, https://happyhealthymama.com/homemade-elderberry-syrup-recipe.html, https://www.nzip.cz/clanek/1033-cerny-bez, https://chromatin.net/are-elderberries-poisonous/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347422/, https://www.newchapter.com/wellness-blog/nutrition/black-elderberry-history/, https://wexnermedical.osu.edu/blog/what-to-know-about-elderberries