Zdraví

Při pití vína je vhodné vynechat některé další nápoje a jídlo

Všichni víme, že alkohol způsobuje našemu tělu více problémů než užitku. Ale sklenice dobrého vína někdy nebývá na škodu. Dávejte si však pozor, pokud víno pijete při konzumaci jídla. Nevhodné kombinace pokrmů s vínem mohou být pro naše tělo velmi škodlivé.

Víno je účinná látka

Stále více lidí si uvědomuje negativní vliv alkoholu na své tělo, a tak jeho konzumaci omezuje, nebo zcela vynechává. Víno se však někdy objeví na stole u večeře nebo oběda. Dávejte si však pozor na jeho množství. Ukazuje se, že některé výrobky v kombinaci s vínem mohou být pro naše tělo velmi škodlivé. Třeba mít na paměti, že víno je alkohol, a to je látka, která může změnit účinek jiných složek, které zkonzumujeme.

Doporučený článek:  Léčbu ledvinových kamenů urychlí správná domácí péče

Kombinace, která je nejen nevhodná, ale vysloveně zakázána, je víno s energetickými nápoji. Pokud se během oslavy snažíte snížit únavu energetickým nápojem, nikdy ho nekombinujte s alkoholem. Energetické nápoje obsahují velkou dávku kofeinu. Kombinace s vysokoprocentním alkoholem podráždí trávení, nervové zakončení a nakonec ovlivní i srdeční funkci. Tento stav je velmi nebezpečný, protože může vést až k infarktu.

Zdroj obrázku: Freepik

Slané občerstvení a víno

Kombinace slaných pochutin jako arašídů nebo chipsů také nebývá správná volba při pití vína. Slané výrobky nás nutí pít ještě víc, ale málokdy na oslavě sáhneme po sklenici vody. Takže náš krevní oběh bude nakonec obsahovat více alkoholu, než jsme plánovali. Druhý den tedy můžeme očekávat slavnou kocovinu spojenou s bolestí hlavy nebo žaludečními potížemi. Proto je dobrá rada vypít tolik sklenic vody, kolik jste vypili vína.

Doporučený článek:  Proč jsou přírodní sladidla lepší než umělá?

Sklenice vína k večeři s těstovinami, omáčkami nebo masem zní jako dobrý plán, vaše játra si to však myslet nebudou. Kombinace vína s mastnými potravinami je zátěž také pro žaludek a střeva. Játra provádí v našem těle funkce jako detoxikaci, skladování živin a metabolické přeměny. Proto jejich zatěžování je zátěž pro celý organismus. Navíc při konzumaci alkoholu musí naše játra pracovat ještě více. Proto při kombinaci s těžkým jídlem a vínem naše játra trpí dvojnásob.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/why-wine-pairings-matter-with-different-foods/, https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body, https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/caffeine-and-alcohol.htm, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/effects-of-alcohol-on-your-health-and-liver