Zdraví

Při konzumaci vajec záleží na způsobu jejich úpravy

Vejce nejsou nezdravá, jak se kdysi tvrdilo. Není pravda, že zvyšují cholesterol, naopak jsou vhodnou potravinou, díky které do těla dostanete dostatek bílkovin. Nutriční hodnota vajec je ale stále podceňována. Vejce jsou zdraví prospěšná, jen pokud jsou správně připravena. Oblíbenými způsoby jsou vejce míchaná, ale touto úpravou ztrácejí na hodnotě a do těla nedostanete tolik látek, kolik byste mohli.

Co je na vejcích tak zdravého?

Vejce obsahují spoustu látek, které jsou pro naše tělo důležité. Konzumují se především ke snídani. Dají se připravit na různé způsoby, jsou výživné a chutné. Neměly by se ale jíst denně, protože pak by mohly ohrozit zdraví. Dát si je bez starostí můžete každé 2–3 dny, protože příznivě ovlivňují fungování těla. Vejce obsahují také aminokyseliny a antioxidanty.

Doporučený článek:  Rozhýbejte líný metabolismus přirozeně. Stačí několik změn a kila půjdou sama dolů

Jsou zdrojem vitaminu A, D nebo K a také obsahují vitaminy skupiny B. Železo nebo síra jsou také jejich součástí. Smažit vajíčka není dobrý nápad. Velké množství tuku, na kterém se vajíčka připravují, není vhodné. Vejce tak přestávají být zdravá a do těla dostanou škodlivé kyseliny. Míchaná vejce si tak můžete připravit například dušením.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si připravit vajíčka zdravě?

Mnoho lidí si vajíčka připravuje na másle, které je pro smažení vajec asi nejvhodnější. Obsahuje ale nasycené tuky, které pro tělo nejsou zdravé. Při pravidelném používání másla na smažení mohou mít vajíčka neblahý vliv. Mnoho nasycených tuků může zvýšit hladinu cholesterolu, což vede k dalším vážným onemocněním.

Doporučený článek:  Spaní v ponožkách je podle mnohých neatraktivní, dokáže ale zachránit noc

Odborníci se domnívají, že vejce ztrácí nutriční hodnotu také z jiného důvodu. Neměla by se kombinovat s masem nebo sýrem, protože tím do těla dostanete spoustu bílkovin, se kterými si organismus neumí poradit. Nedoporučuje se ani smažit vejce při vysoké teplotě. Rozhodně už neplatí, že jsou vejce nezdravá, a doporučují se všem, kdo chtějí doplnit bílkoviny.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/proven-health-benefits-of-eggs, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-boiled-eggs, https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/, https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs