Rady a tipy

Poznat pravý med lze podle několika detailů. Umělé náhražky jeho kvalit nikdy nedosáhnou

Med je potravinou, která se přidává hlavně do čaje, ale med můžete použít jako sladidlo například při pečení dortů nebo koláčů. Jak ale poznáte ten pravý med od falešného, který bude plný jiných látek, které nejsou v medu žádoucí? Je to velmi těžké je od sebe rozeznat, ale pomocí malých detailů budete za chvíli přeborníky v tom, jak poznat ten pravý.

Jestli máte možnost, med vyzkoušejte ještě před nákupem

Přírodní med poznáte podle jeho charakteristické vůně a chuti. Jestli máte možnost, med ještě před koupí ochutnejte, ať víte, jestli je to opravdu pravý med. V krku byste měli cítit ostrou pachuť, ale pokud jen bude sladký, zbystřete. Připravit med lze například na bázi kukuřičného sirupu. Test je velmi jednoduchý a díky němu poznáte, co vlastně máte doma.

Doporučený článek:  Aby miminko bylo v bezpečí: Čištění hraček je důležité, patogeny mohou zaútočit kdykoli

Můžete vyzkoušet, jak moc je med kapalný. Ten přírodní vytvoří kompaktní strukturu, rovnoměrně bude stékat po lžíci. Zatímco falešný med se bude trhat, rozhodně nebude v kapalném stavu a vytvoří se z něj skvrna. Jak se takový med bude rozpouštět? Do sklenice studené vody dejte jen lžičku medu. Přírodní se usadí na dně a bude se pomalu rozpouštět. Umělý ale změní konzistenci.

Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní med pokaždé krystalizuje

Proces krystalizace medu začíná již několik měsíců po sklizni. Nejdéle krystalizuje akátový med, nejrychleji zase řepkový. Umělý med ale nikdy krystaly nevytvoří a je potřeba na to pamatovat. Karamelizace je proces, který se týká pouze pravého medu. Jestli chcete vědět, jak kvalitní med máte doma, dejte na talíř lžičku medu a dejte ji do trouby. Pravý med bude krystalizovat na rozdíl od umělého, který naopak bude bublat.

Doporučený článek:  Skvrny od ovoce pomůže vyčistit glycerin, mléko nebo citron

Maximální doba spotřeby u medu jsou tři roky. Jestli zbývá například rok a med je stále tekutý, může se jednat o umělý med nebo se snadno stalo, že se přehřál. Medu existuje několik variant, stačí si jen vybrat podle chuti. Med z jarních květin má jasnou barvu, řepkový rychle krystalizuje. Na internetu se můžete dočíst mnoho informací, jaké medy jsou vhodné mít doma a na co všechno je v kuchyni můžete použít.

Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-check-if-your-honey-is-pure-or-adulterated-1690779