Stravování

Středomořskou stravu doporučují odborníci jako nejzdravější

Pokud chcete udržet své zdraví na dobré úrovni a také usilujete o optimální hmotnost, určitě by měla být středomořská strava vaším privilegiem. Dle odborníků z Harvardu je totiž tento typ jídelníčku zdaleka nejpřínosnější pro lidský organismus.

Co obnáší středomořská strava?

Bylo zjištěno, že středomořská strava má významný vliv na imunitní systém člověka. Současně dodá potřebné kalorie a zastoupí všechny potřebné potraviny. Základem takového jídelníčku jsou zcela určitě mořské plody. Dále pak do něj můžeme zařadit čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, celozrnné výrobky a olivový olej. Maso se konzumuje jen v omezeném množství. Totéž platí i pro vejce a mléčné výrobky.

Doporučený článek:  Superpotraviny nemusí stát majlant. Nejvíce tělu prospějí paradoxně ty za pár korun
Zdroj obrázku: Freepik

Proč je středomořská strava tak přínosná?

Odborníci z Harvardu tvrdí, že středomořská strava je bohatá na minerální látky, vitamíny a má příznivé nutriční hodnoty. Proto může udržet zdraví po dlouhá léta. Také je díky ní možné vyhnout se civilizačním chorobám. I výživoví poradci takový jídelníček doporučují při hubnutí. Je vyvážený a dotyčný při něm nijak nestrádá.

Tip na celodenní středomořský jídelníček

Chcete vyzkoušet středomořský jídelníček? Potom vám přinášíme tip na celodenní stravování:

  • Snídaně: jemné ovesné vločky s řeckým jogurtem, přírodním medem, mandlemi a nasekanými datlemi.
  • Svačina: čerstvé hroznové víno a neslazené a nepražené vlašské ořechy (1 hrst).
  • Oběd: grilovaný losos s vařeným a na másle opečeným chřestem.
  • Druhá svačina: špenátové smoothie s banánem.
  • Večeře: zeleninový salát s tuňákem.
Doporučený článek:  Tinkturu z rozmarýnu si připravíme v pohodlí domova. Podpoří imunitu a krevní oběh

Během dne samozřejmě pijte dostatek tekutin (ideálně čistou vodu).

Jaké další potraviny jsou typické pro středomořskou stravu?

Kromě výše uvedených surovin je možné zařadit do jídelníčku i tyto potraviny, které spadají do středomořské stravy: zakysané mléčné výrobky, ryby všech druhů, olivy, hrášek, červenou čočku, jablka, avokádo, rajčata, salátové okurky, hlávkový salát, rukolu, polníček. Výtečné budou v salátech i různé bylinky, jako čerstvé oregano, bazalka, koriandr, tymián, petržel anebo rozmarýn (ten je vhodný i ke grilování ryb).

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/mediterranean-diet/, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16037-mediterranean-diet, https://www.healthline.com/nutrition/mediterranean-diet-meal-plan, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443792/, https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/01/trying-mediterranean-diet-specialist-says-start-here/