Nejlepší uchovávání potravin je buď ve formě zamražení, nebo zavaření. Nejoblíbenější je právě zamražení, jelikož si potraviny uchovají množství vitamínů i minerálních látek. Jedná se také o málo pracný proces. Zmražené potraviny si zachovají svou chuť i vůni. Bohužel ne všechny produkty jsou ke zmražení vhodné. Připravili jsme seznam potravin, které do mrazáku rozhodně nepatří.
Proč zamražovat?
Díky zamražení potravin ubyde plýtvání a navíc se jedná o velmi ekonomickou záležitost. Máme možnost zakoupit si velké množství například masa v akci a část z něj spotřebovat ihned a část si zamrazit na později. Také se mohou zamražovat již uvařená jídla. I když i v tomto případě velmi záleží na složení jídel samotných.
Potraviny bohaté na vodu
Potraviny, které obsahují velké množství vody, jako jsou melouny, okurky, saláty nebo kiwi, se nehodí zamražovat. Mohou totiž při zmražení ztratit pevnost a také se výrazně změní jejich struktura. Voda při zmražení začne v potravině tvořit ledové krystalky, které způsobí popraskání buněčných membrán v dužině. Také u vody samotné bychom měli dávat velký pozor. Například sycené nápoje mohou při zmražení dokonce explodovat a mohou tak poškodit nádoby, ve kterých jsou zmraženy, ale také mohou poničit samotný mrazák.
Jaké potraviny nezamražovat?
Mezi další potraviny, které se nedoporučují dávat „k mrazu“, se řadí například mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, potraviny obsahující velký obsah škrobu nebo vejce. Například jogurt, tvaroh či majonéza mohou při rozmrznutí úplně změnit strukturu a stanou se vodnatými.
Produkty jednou zmražené
Je absolutně zakázáno zamražovat již jednou rozmražené produkty. To může způsobit dokonce i otravu! Po rozmražení se totiž začnou velmi rychle množit rozmrzlé mikroorganismy v potravinách!
Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/11-things-you-should-never-put-in-your-freezer-article