Domov

Některé potraviny nemají v mrazáku co dělat. Hrozí dokonce vážná otrava

Nejlepší uchovávání potravin je buď ve formě zamražení, nebo zavaření. Nejoblíbenější je právě zamražení, jelikož si potraviny uchovají množství vitamínů i minerálních látek. Jedná se také o málo pracný proces. Zmražené potraviny si zachovají svou chuť i vůni. Bohužel ne všechny produkty jsou ke zmražení vhodné. Připravili jsme seznam potravin, které do mrazáku rozhodně nepatří.

Proč zamražovat?

Díky zamražení potravin ubyde plýtvání a navíc se jedná o velmi ekonomickou záležitost. Máme možnost zakoupit si velké množství například masa v akci a část z něj spotřebovat ihned a část si zamrazit na později. Také se mohou zamražovat již uvařená jídla. I když i v tomto případě velmi záleží na složení jídel samotných.

Doporučený článek:  Zápach v plastových dózách na potraviny potlačí jedlá soda, citronová šťáva a káva

Potraviny bohaté na vodu

Potraviny, které obsahují velké množství vody, jako jsou melouny, okurky, saláty nebo kiwi, se nehodí zamražovat. Mohou totiž při zmražení ztratit pevnost a také se výrazně změní jejich struktura. Voda při zmražení začne v potravině tvořit ledové krystalky, které způsobí popraskání buněčných membrán v dužině. Také u vody samotné bychom měli dávat velký pozor. Například sycené nápoje mohou při zmražení dokonce explodovat a mohou tak poškodit nádoby, ve kterých jsou zmraženy, ale také mohou poničit samotný mrazák.

Doporučený článek:  Tipy, jak zbavit oblečení i celou domácnost cigaretového zápachu
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké potraviny nezamražovat?

Mezi další potraviny, které se nedoporučují dávat „k mrazu“, se řadí například mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, potraviny obsahující velký obsah škrobu nebo vejce. Například jogurt, tvaroh či majonéza mohou při rozmrznutí úplně změnit strukturu a stanou se vodnatými.

Produkty jednou zmražené

Je absolutně zakázáno zamražovat již jednou rozmražené produkty. To může způsobit dokonce i otravu! Po rozmražení se totiž začnou velmi rychle množit rozmrzlé mikroorganismy v potravinách!

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/11-things-you-should-never-put-in-your-freezer-article