Burgery, chlebíčky, zapečené bagety a masové pokrmy mohou chutnat mnohem lépe, když je obohatíme o jednu surovinu. Červená cibule marinovaná v aromatickém nálevu je skvělým doplňkem tradičních i moderních receptur. Nejlepší na ní je, že ji zvládnete připravit za méně než půl hodiny a vychutnávat si ji můžete po celý rok.
Proč je cibule tak zdravá?
Cibule se velmi snadno pěstuje a patří do stejné čeledi jako pórek a česnek. Obsahuje četné živiny včetně flavonoidů, fruktanů, pektinů a alkylových sloučenin. Je bohatým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny B, ale i vitamínu A, křemíku, síry, hořčíku, fosforu, zinku a selenu. Pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol, upravuje krevní tlak a podporuje činnost kardiovaskulárního systému.
Příprava marinované cibule je velmi jednoduchá. Marinovat se dají všechny druhy cibule – obyčejná, perleťová, šalotka i ta červená. Takto upravená zelenina získá osvěžující kyselou chuť, ale neztratí nic na své křupavosti. Je ideální do salátů, masitých pokrmů, paštik, omáček a sendvičů. Jak si ji doma připravit?
Recept na marinovanou cibuli
Potřebovat budeme 3 velké cibule, 300 ml vody, 60 ml octa, 2 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 1 bobkový list, 3 zrnka nového koření a 4 zrnka hořčičných semínek. Cibuli opatrně oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Připravíme si 800ml sklenici, kterou sterilizujeme a osušíme. Do ní vložíme nové koření, bobkový list a hořčici. Poté koření zasypeme nakrájenou cibulí.
Do hrnce nalijeme vodu a přidáme sůl a cukr. Vše přivedeme k varu a přidáme ocet. Po převaření hrnec sejmeme ze sporáku a horkým nálevem ihned zalijeme cibuli. Sklenici pevně uzavřeme. Pokud chceme cibuli pasterizovat, znovu v hrnci přivedeme k varu vodu a vložíme do ní sklenici víčkem nahoru. Necháme 20 až 25 minut vařit, poté sklenici vytáhneme a položíme dnem vzhůru. Takto ji necháme stát 24 hodin.
Zdroj: https://cookieandkate.com/quick-pickled-onions-recipe/