Rady a tipy

Mrazák zachraňuje potraviny, ale ne vše snese ledové objetí

Mrazák je spolehlivý pomocník pro prodloužení čerstvosti jídel. V mnoha případech je to účinná metoda, avšak nelze do něj ukládat všechny druhy potravin. Některé z nich mohou při mrazení ztratit na kvalitě a chuti. Nejen, že po rozmrazení nebudou dobré, ale také ztratí své vitamíny, minerály a živiny. Proto se mrkneme na 10 typů potravin, které byste neměli dávat do mrazáku. Vůbec jim to totiž nesvědčí.

Listová zelenina a vodnaté ovoce

Tato zelenina obsahuje hodně vody. Ta se logicky po zmrazení změní v led, poškodí buněčné stěny zeleniny a po rozmrazení bude mít velmi kašovitou strukturu. To samé platí také pro vodnaté ovoce, jako je meloun, jahody nebo hroznové víno. Jejich pevná struktura se v mrazáku úplně zničí.

Doporučený článek:  Správné praní udrží ručníky měkké a nadýchané

Brambory a mléčné produkty

Brambory patří mezi další druhy potravin, které obsahují hodně vody a škrobu. Škrob způsobí, že budou po rozmrazení tmavé a jejich konzistence vás nepotěší. Mléko, smetana, jogurty nebo měkké sýry se v mrazáku oddělí. Vytvoří se v nich led, který oddělí tuk od vody a způsobí jejich zkázu.

Zdroj obrázku: Freepik

Vejce a bylinky

Syrová ani vařená vejce nejsou ideální do mrazáku. Jejich textura po rozmrazení bude velmi gumová a chuť vás také nepotěší. Bylinky, jako je bazalka, petržel nebo koriandr se do mrazáku také nehodí. Velmi rychle ztratí svou čerstvost, vitamíny i chuť. Po rozmrazení vám z nich nezůstane prakticky nic.

Doporučený článek:  Dodržujte jednoduché a vaše pleť bude zářit zdravím bez nutnosti vyhazovat peníze za kosmetičky

Těstoviny, rýže a káva

Vařené těstoviny ztrácí v mrazáku strukturu a po rozmrazení budou působit jako nechutná kaše. Jestli je chcete zmrazit, nesmíte je úplně uvařit. Káva (bez ohledu na podobu) nepatří do mrazáku, protože má jednu zásadní vlastnost. Absorbuje všechnu vlhkost a pachy, takže vám po rozmrazení nebude chutnat.

Krémové omáčky, polévky a pečivo s náplní

Máte-li v omáčce smetanu nebo jogurt, do mrazáku nepatří ze stejného důvodu jako mléčné výrobky. Pečivo s náplní (plněné krémem, pudinkem nebo ovocem) ztratí v mrazáku strukturu a náplň ho po rozmrazení hodně rozmáčí. Takže ani tyto pochoutky neukládejte do mrazáku.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/1538121/foods-that-should-never-be-frozen