Stravování, Zdraví

Malý hrášek v sobě skrývá poklad pro zdraví. Tělo zbaví infekce i nadbytečných kil

Zelený hrášek má mnoho zdravotních účinků a je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy. Kromě toho v něm naleznete takové prvky, jako je vitamín C nebo železo. Nedostatek těchto složek může negativně ovlivnit celkové fungování těla.

Vlastnosti zeleného hrášku

Zelený hrášek patří do skupiny luštěnin, má formu malých, intenzivně zelených kuliček, které dozrávají v podlouhlých a plochých luscích. V Evropě je znám již od středověku a dnes je oblíbeným doplňkem mnoha jídel a salátů. Tuto zeleninu můžete úspěšně pěstovat ve své domácí zahradě.

Doporučený článek:  Obyčejnou klobásu jde připravit jako netradiční oběd i rychlou svačinu

Zelený hrášek je zdrojem mnoha cenných vitamínů, včetně A a C. První má pozitivní vliv na proces vidění a zabraňuje tvorbě rakoviny. Vitamin C je na druhé straně důležitý pro imunitní systém, díky čemuž chrání tělo před infekcemi. Tato zelenina také obsahuje železo, které zabraňuje rozvoji anémie a vitamín C urychluje jeho vstřebávání v těle. Konzumace zeleného hrášku se doporučuje také těhotným ženám. Je to kvůli kyselině listové, která je součástí této zeleniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro koho je prospěšný

Jíst zelený hrášek se doporučuje lidem, kteří bojují s nadváhou. Je zdrojem vlákniny, která pomáhá při snižování nadbytečných kilogramů. Kromě toho dává pocit sytosti, čímž snižuje chuť k jídlu. Tato látka reguluje práci trávicího systému a zabraňuje zácpě. Kromě toho vitamín B3, který se nachází také v zeleném hrášku, snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Doporučený článek:  Při problémech s ledvinami se nedoporučují jíst některé druhy zeleniny

Díky tomu se riziko srdečního infarktu nebo zvýšeného krevního tlaku výrazně snižuje. Za zmínku stojí i vitamín K nacházející se v zeleném hrášku. Zvyšuje absorpci vápníku, který je důležitým stavebním kamenem kostí. Správná hladina tohoto vitamínu minimalizuje riziko osteoporózy. Tato zelenina se může konzumovat po celý rok, protože je k dispozici také v mražené nebo konzervované verzi.

Zdroj: https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FS229