Mnoho lidí si stále vaří, i když je k dispozici dovoz jídla a nespočet restaurací. K vaření vždy potřebujeme bylinky a čerstvé chutnají jednoduše lépe. Kupované byliny bohužel často začnou brzy vysychat. Nemusíte je přitom hned vyhazovat. Poradíme vám, co udělat pro bylinky, aby vydržely dlouho svěží, a není to vůbec složité.
Proč kupované bylinky rychle umírají?
Při nákupu bylinek v obchodě musíte počítat s tím, že jsou zvyklé na podmínky ve skleníku. Tam se totiž vždy pěstují a udržují pro spotřebitele. Díky tomu jim před nákupem nechybí nikdy slunce, vláha a živiny. Proto pak ale mají často problém přežít mimo skleník. Rostliny také špatně snáší pobyt v obchodech a chladírnách, kde je obchodníci udržují. Není se proto čemu divit, že u vás doma velmi brzy začnou ztrácet vitalitu. Jak tomu zabránit?
Rostlina je po převozu domů oslabená
Jakmile si přivezete bylinky domů, musíte počítat s teplotním šokem. Rostliny špatně snáší nejen změnu teploty, ale také prostředí, světla nebo vlhkosti. Kvůli tomu bude jejich zdraví narušené a budou velmi zranitelné vůči onemocněním. Důležité je vědět, že rostlinu z obchodu můžete zachránit a zajistit, aby vám vydržela mnohem déle než jedinou sezónu. Musíte jen vědět, jak o ni správně pečovat.
Metody pro dlouhý a zdravý růst bylinek
Kupovanou bylinu musíte v první řadě hlavně ostříhat. Výška by měla být asi 6 centimetrů. Oříznutou zeleň použijte ihned k jídlu, usušte nebo uložte pro pozdější vaření. Dalším postupem by mělo být přesazení z květináčů do větších. Záleží samozřejmě na druhu byliny. Majoránka, bazalka nebo tymián potřebují menší květináč.
Máta, meduňka nebo rozmarýn větší nádobu. Nějakou dobu také nechte rostliny na světle, ale v chladu. Jedině tak se přizpůsobí novým podmínkám a nebudou tak rychle vadnout. Díky tomuto postupu a správné závlaze budete mít doma vždy čerstvé byliny a můžete se hned pustit do vaření.
Zdroj: https://laidbackgardener.blog/2016/11/03/how-to-save-supermarket-herbs/