Drobenka neboli žmolenka je tradiční zdobení koláčů i různých ovocných řezů a připravovaly ji už naše babičky, jejich babičky i babičky jejich babiček. Díky tomu je její příprava perfektně vypilovaným uměním, které je sice snadné, ale dá se i pokazit. Klíč k úspěchu leží ve správném poměru použitých surovin. Pokud ho dodržíte, bude výsledek skvělý. A navíc si s receptem můžete i kreativně pohrát.
Tři základní suroviny (a tajná přísada)
Základ žmolenky tvoří mouka, cukr a tuk. Vzhledem k obecné formulaci této poučky je celkem nasnadě, že tyto tři přísady lze různě variovat a vytvořit tak speciální příchuť všech domácích dobrot. Pokud rádi experimentujete, pak je drobenka pro vás jako stvořená.
Jediné, na co je třeba dávat pozor, je dodržení poměru 2 : 1 : 1, tedy dva díly mouky, jeden díl tuku a jeden díl cukru. V opačném případě se vám může stát, že bude příliš mastná nebo naopak moučná, případně moc nebo málo sladká.
- Mouka se obvykle používá polohrubá či hrubá, lze ale využít i hladkou. Samozřejmě můžete namísto klasické bílé pšeničné použít celozrnnou žitnou nebo jakoukoliv jinou mouku.
- Podobně můžete střídat i různé tuky (třeba sádlo či kokosový olej nebo jiné rostlinné tuky a oleje).
- Cukr můžete použít běžný moučkový, stále častěji se však používá třtinový a zajímavě chutná také cukr palmový či kokosový.
A tajná přísada? I tu lze použít. Mimo tří základních surovin lze ozvláštnit drobenku skořicí, rumem, vanilkou, ořechy nebo třeba chia semínky. Zkuste zapojit fantazii.
Jak docílit křupavosti?
Ideálem je získat po dopečení na koláči krásně křupavou drobenkovou krustu. Jak toho ale docílit? Babičky znaly tajné triky. Jeden z nich je přidat do složení lžíci medu, případně jeden žloutek.
Dobrým tipem je i lehce pokropit povrch koláče hned po vytažení z trouby vodou (stejně, jako se to dělá při pečení chleba). Pokud toužíte po křupavé a tvrdší drobence, doporučuje se také přidat o trochu více mouky.
Žmolenka – základní recept
- 200 g polohrubé mouky,
- 100 g másla,
- 100 g moučkového cukru.
Prosejte mouku s moučkovým cukrem na pracovní plochu a přidejte změklé máslo nakrájené na kostky. Ruce pak zabořte do hmoty a mačkejte a hněťte, dokud se máslo nespojí se sypkými přísadami. Výsledkem by měla být sypká a drobivá hmota (neměla by připomínat vazké těsto). Hotovou drobenku můžete uskladnit několik hodin v lednici pro pozdější použití.
Zdroj: https://sugarspunrun.com/streusel-topping-recipe/