Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Jsou nejen chutná, ale také snadno dostupná a mají spoustu vlastností, které naše tělo ocení. Není ale dobré jíst jich velké množství a také pro některé lidi nebude jejich konzumace bezpečná. Proč se ale vyplatí si na ně jednou za čas vzpomenout a vychutnat si je?
Jablko obsahuje vlákninu i vitaminy
Jedno jablko denně vám zajistí až 12 procent denní potřeby vlákniny a také 18 procent vitaminu C. Obsahuje ale také další látky a živiny, které jsou tělu prospěšné. Kyselina listová je velmi důležitá například pro těhotné nebo kojící ženy. Navíc konzumací jablek ovlivňujete pozitivně své srdce a také krevní tlak budete mít v normě.
Jablka obsahují dále pektin, který odstraní z těla škodlivé látky a další toxiny, díky tomu budou nejen střeva fungovat správně. Díky jablkům také pozitivně ovlivníte mozek. Bude se vám lépe pracovat, více si toho zapamatujete a i ve stáří vám to bude pálit.
Pro koho nejsou jablka vhodná?
Někteří lidé by přesto jablka jíst neměli, protože jim mohou způsobit zdravotní potíže. Sem patří například pacienti se syndromem dráždivého tračníku. Jablka jsou totiž plná cukru, který může ucpat žaludek, a kvůli tomu přibydou také průjmy nebo zácpy. Není také vhodné se jablky přejídat, i když vám hodně chutnají.
Mohou způsobit nadýmání, protože uvnitř těla fermentují. Proto omezte jejich konzumaci na maximálně tři kousky denně, i tak to bude pro tělo velká zátěž. Mnohem lepší bude si dávat jedno jablko denně nebo obden a kombinovat ho ještě s jinými druhy ovoce. Lidé, kteří mají citlivou slinivku břišní, by se jim také měli vyhýbat. Jablka jsou ale jinak dobrým zdrojem prospěšných látek. Navíc je můžete přidat do dezertů nebo salátů, ideální jsou do smoothie.
Zdroj: https://www.livestrong.com/article/463774-the-disadvantages-of-eating-apples/