Diabetici mají ve své stravě mnohá omezení, která musí dodržovat. V opačném případě na ně čekají zdravotní komplikace, které mohou mít velmi vážné následky. Základem léčby cukrovky je dieta s nízkým glykemickým indexem. To není dobrá zpráva pro milovníky brambor, protože mají vysoký glykemický index. Naštěstí se objevil jednoduchý způsob, jak si můžete i s cukrovkou dopřát brambory, i když jen jednou za čas.
Vysoký GI brambor
Brambory jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů. Navíc obsahují hodně vitamínu C a vitamínů skupiny B. V bramborách se také skrývá velmi málo kalorií, ale na druhou stranu také vysoký glykemický index (GI), který dosahuje hodnoty 95, což znamená, že po jejich konzumaci se rychle zvýší hladina glukózy v krvi. To je pro diabetiky velmi nebezpečné.
Brambory mají vysoký glykemický index, protože čtvrtinu obsažených sacharidů tvoří škrob. Velké množství škrobu může představovat problém i pro organismus, který netrpí cukrovkou. Na konzumaci příliš velkého množství brambor bychom si proto měli dávat pozor všichni. Naštěstí diabetici se nemusí brambor zcela vzdávat. Musí jen vědět, jak na to.
Jak jíst brambory, když máte cukrovku?
Diabetici si jednou za čas mohou dát brambory k masu nebo do salátu. Musí je ovšem konzumovat ve studené podobě. Možná vám to nepřijde zrovna lákavé, ale i studené brambory chutnají velmi dobře. V salátu budou chutnat úžasně a nebudete se muset obávat vysokého glykemického indexu a prudkého nárůstu cukru v krvi.
Ve studených bramborách se vyskytuje pouze pevný škrob, který tělo nedokáže strávit. Dobrou zprávou je, že se tento škrob chová jako vláknina. Z toho důvodu není pro diabetiky nebezpečný. Nesmíte samozřejmě sníst příliš mnoho brambor najednou nebo si je dávat několikrát za týden. Čas od času vám ale v této formě neuškodí.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/potatoes-and-diabetes