Plýtvání jídlem je velkou neřestí 21. století. Přesto, že se mu snažíme často vyhnout, ne vždy je naše řešení nejvhodnější. V některých případech je lepší si dobře rozmyslet, zda zbytky ze včerejší večeře vůbec dojídat. Některé potraviny z předchozích dní pro nás mohou být až nebezpečné. Čím to je a jakých jídel se toto riziko týká?
Raději nejíst
Snažíme se o co nejmenší plýtvání potravinami, a tak zbylé pokrmy odkládáme na později. Většinou je druhý den ohříváme a konzumujeme, jako by se nechumelilo. Je potřeba si uvědomit, že potraviny prochází různými procesy a změnami v průběhu několika hodin. V případě, že pokrm zapomenete uložit do lednice včas, mohou vám například těstoviny nebo rýže doslova ublížit. Nebezpečné bakterie se mohou vyskytovat v rýži, rybách a jiných typech syrového masa, mléce, zelenině, těstovinách a koření.
Při pokojové teplotě se na určitých surovinách množí nebezpečné bakterie, které vám v lepším případě způsobí trávicí potíže. Toxiny mohou vyvolat nevolnost, malátnost či zvracení. Mohli jste slyšet o tzv. syndromu čínské restaurace. Právě v těchto restauracích, kde dochází k navaření velkého množství rýže do zásoby, vzniká ideální prostředí pro nadměrné množení bakterie Bacillus cereus. Nejlepší je tedy vařit jen pro okamžitou konzumaci a nenavařovat dopředu.
Má to své řešení
Pro všechny samozřejmě není prakticky možné vařit pokrmy, které vzápětí hned sníme. Vaříme si například do práce, do školy nebo se staráme o dítě, se kterým vařit nelze, a tak si připravujeme jídlo s předstihem. Zdravotním rizikům můžete předejít, pokud budete postupovat podle preventivních opatření.
Tepelně zpracovaná jídla co nejdříve zchlaďte. Vyhněte se uchovávání pokrmů mezi teplotami od 5 do 60 °C. Před konzumací jídla z předchozího dne je nutné pokrm řádně prohřát. Doporučuje se teplota alespoň 75 °C. Během ohřívání jídlo důkladně promíchávejte.
Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-safety/faq-20058500, https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459121/, https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/