Játra obsahují spoustu železa a vitaminů, a proto by se měla čas od času objevit na našem domácím menu. Spousta lidí je však nemá v oblibě, přičemž na vině jsou, jak to tak bývá, většinou školní jídelny, které se s přípravou chutných jídel nikdy příliš nepáraly. Poradíme vám ale recept na skvělá játra na cibulce s houbami a se slaninou, která osloví i ty, kterým játra jinak příliš nevoní. A když je doplníte o domácí americké brambory, určitě se k nim budete s chutí a rádi vracet.
Ingredience:
Na játra:
- 500 g vepřových jater,
- 250 g hříbků nebo jiných hub,
- 250 g anglické slaniny,
- 2 až 3 cibule,
- 1 lžička bramborového škrobu,
- 1 lžíce sójové omáčky,
- sůl a mletý černý pepř dle chuti,
- sádlo na smažení.
Na americké brambory:
- 1 kg brambor,
- 2 lžíce koření na americké brambory,
- olej.
Návod na přípravu:
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. V hrnci nechte rozpustit trochu sádla a osmažte na něm cibuli dozlatova.
Nakrájejte na kostičky anglickou slaninu a dejte ji opéct do hrnce k osmažené cibulce.
Játra umyjte a osušte a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je do hrnce, nechte je zatáhnout, lehce osolte a opepřete a ještě chvilku restujte. Nakonec přidejte očištěné a na kousky pokrájené hříbky či jiné houby, nechte chvilku osmahnout a vše podlijte vodou.
Směs zakryjte pokličkou a přiveďte k varu. Duste vše tak dlouho, dokud játra a houby nezměknou. Pak odkryjte pokličku, odeberte do skleničky trochu vody z hrnce, rozmíchejte v ní jednu lžičku bramborového škrobu a vraťte zpátky do hrnce. Ještě chvilku povařte, dokud směs nezhoustne, pak přilijte trochu sójové omáčky, promíchejte a odstavte z kamen.
Zatímco se omáčka vaří, připravte si americké brambory. Syrové brambory důkladně umyjte kartáčkem, ale neloupejte. Rozkrájejte hlízy na měsíčky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a zapněte troubu na 200 °C.
Do malé skleničky či mističky nalijte olej, přidejte do něj dvě lžíce koření na americké brambory a částí této směsi potřete brambory na plechu. Vložte je do vyhřáté trouby a pečte, dokud nezezlátnou a nezměknou. V průběhu pečení několikrát brambory otočte a znovu pomažte kořením v oleji.
Hotová játra s americkým bramborem ihned servírujte a posypejte zelenou petrželkou.
Zdroj: https://www.hairybikers.com/recipes/view/liver-and-bacon-with-onion-gravy