Stravování, Zdraví

Jahody milujeme všichni. Na rizika přitom myslí málokdo, ne všichni je mohou jíst

Jahody jsou úžasně sladké ovoce, které si můžeme snadno vypěstovat na zahradě, terase nebo balkonu. Chutnají skvěle a milují je lidé po celém světě. Pro mnoho z nás jsou jahody ovocem, bez kterého si nedokážeme představit žádné léto. Pro většinu z nás jsou jahody velmi zdravé a jde o nízkokalorickou svačinku. Pravdou je, že pro každého ideální nejsou. Dokonce mohou být nebezpečné. O kom přesně mluvíme?

Kdy trvá jahodová sezóna?

Jahodová sezóna začíná počátkem června a trvá až do srpna. Záleží na tom, jakou odrůdu jahod pěstujeme. Tyto červené plody jsou ideální jako odpolední svačina nebo součást zdravého koktejlu. Navíc je můžeme přidat také do pečiva nebo na vafle. Ranní ovesná kaše s nimi bude také chutnat mnohem lépe a bude ještě zdravější.

Jedinečné ovoce plné vitamínů

Jahody obsahují velké množství vlákniny, která je skvělá pro metabolismus a peristaltiku střev. Navíc snižuje hladinu špatného cholesterolu a čistí krev. Obsahují také vitamíny A, E a skupiny B (B1, B2, B3, B6), draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Všechny tyto složky potřebuje naše tělo pro správné fungování, a proto by většina z nás na konzumaci jahod během sezóny neměla zapomínat.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by se měl jahodám vyhýbat?

První skupina osob vás zaručeně napadne ihned. Jedná se o jedince, kteří mají na jahody alergii. Alergie se často týká malých dětí, protože jejich tělo není zatím na jahody připravené. Alergie v jejich případě ale nemusí být trvalá. Mezi hlavní příznaky alergie patří mravenčení nebo svědění v ústech, otok, uzavření dýchacích cest, střevní potíže nebo kožní problémy (kopřivka).

Jahodám by se měli vyhýbat také lidé, kteří mají alergii na salicyláty. Jahody totiž tuto organickou sloučeninu obsahují. Pro alergiky může být konzumace jahod velmi nebezpečná, protože může vést ke zhoršené funkci jater nebo ledvin, poruchám oběhového systému, a v krajních případech může dojít i ke krvácení do mozku.

Zdroj: https://fsi.colostate.edu/strawberries/