Robert Makłowicz patří mezi polské celebrity. Propaguje polskou kuchyni a je specialistou na slow food. Neochvějně prezentuje recepty na dokonalé pokrmy v televizních pořadech a ve svých videích na oblíbeném kanále YouTube se statisíci sledujícími. V nejnovějších dílech se věnuje grilování, protože nejen v tuzemsku patří tato kratochvíle mezi národní sporty. I Poláci rádi zažehnou gril a připraví občerstvení pro přátele. Jaké jsou tedy rady pro dokonalé grilování podle Makłowicze?
Gril jako znamení léta
Teplé sluneční paprsky znamenají jediné, oprášit gril a pustit se do toho. Podle Makłowicze síla grilování tkví „v pokrmech s chutí z dřevěného uhlí“, což několikrát známý kuchařský kritik zdůraznil ve svých oblíbených pořadech. Propagátor nejlepšího jídla doporučuje gril na dřevěné uhlí na úkor plynového, který nedokáže masu a zelenině dodat patřičnou chuť a omamnou vůni. Jaká další pravidla Makłowicz propaguje? „Rozhodně není uměním upéct klobásu! Ale zelenina, to je jiná!“ dodává známá kuchařská celebrita.
Zelenina odhalí umělce
„Základem pro dokonale ugrilované pokrmy je dřevěné uhlí, které se musí rozžhavit na hromádce. Až poté, co je dost žhavé, se může rozprostřít po celé ploše grilu,“ radí Makłowicz. Následně můžete připravit jakékoli maso, klobásy nebo zmíněnou zeleninu. Makłowiczovou volbou je rozhodně česnek, který griluje v palicích, přičemž je důležité jednotlivé stroužky neloupat, jen tak se dosáhne jemné chuti, nadto zůstane vnitřek měkký a nedojde k připálení.
Na balkoně? Raději v přírodě!
Grilování na terase nebo balkoně? Mnohem vhodnější variantou je podle Makłowicze venkov nebo příroda. Kromě masa nebo klobás pak lze grilovat na roštu ryby, přičemž doporučuje použití alobalu jiným způsobem, než bývá zvykem. Oproti pevnému sevření ryby je vhodnější vytvořit stříšku nebo obalit rybu co nejvolněji tak, aby mohl uvnitř vzduch cirkulovat. „Ryba pak nebude dušená, ale opravdu pečená a na povrchu křupavá,“ uzavírá oblíbený kuchař.
Zdroj: https://gotowanie.onet.pl/artykuly/robert-maklowicz-ujawnia-sekret-idealnego-grillowania-malo-kto-o-tym-wie/m0rlhe7