Medvědí česnek je stále oblíbenější bylinou sbíranou na jaře. Každý, kdo jednou ochutná pesto z listů medvědího česneku, už nechce jiné. Mimořádně jemná česneková chuť a velké množství vitamínů uchvátí každého. Kde sbírat medvědí česnek, jak z něj udělat pesto a proč se mu vlastně říká medvědí?
Co je to za rostlinu?
Medvědí česnek, jinak také cikánský, je cibulová rostlina, která se vyznačuje kopinatými 20 až 30 cm dlouhými listy. Kvete od května do června. Jeho květ vytváří kulovité bílé květenství s jednoduchými hvězdicovými květy na dlouhých, až 50cm stoncích. Květy vypadají nádherně a vůní opravdu připomínají česnek, ale pozor, jsou jedovaté. Proto se sbírají jen listy této rostliny. Ty také obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Při sběru si musíme dávat pozor, abychom je nezaměnili za listy jedovaté konvalinky májové.
Proč se mu říká medvědí?
Již staré germánské kmeny považovaly tuto rostlinu za univerzální lék. Legenda praví, že česnek získal svůj název podle toho, že medvědi, kteří se po dlouhém zimním spánku probudili, si dali jako první tuto bylinu, aby nabrali sílu. Germánské kmeny usoudily, že pokud dodá tato rostlina sílu medvědům, určitě neuškodí ani lidem.
Pesto z medvědího česneku
Pokud si chcete připravit pesto z medvědího česneku, připravte si 150 g listů této rostliny, 50 g strouhaného parmazánu, 15 g opražených piniových oříšků, 100 ml olivového oleje a sůl a pepř k dochucení. Vše kromě oleje dejte do mixéru a vytvořte kašovitou hmotu. Poté po kapkách přidávejte olej. Tím se hmota krásně sjednotí a vy si můžete pochutnat na vitamínovém pestu.
Aplikace medvědího česneku
Tato rostlina se využívá hlavně v kuchyni k dochucení omáček a polévek. Pesto se dá použít na těstoviny nebo k masu. Jemně nasekané listy lze použít do jarních salátů nebo přidat ke špenátu. Pro dospělé je vhodná tinktura z medvědího česneku, pomůže při léčbě akné a k ošetření drobných ranek. Tato tinktura se dá použít do domácích kosmetických výrobků.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/features/how-to-make-wild-garlic-pesto/