Nezařazené

Dát vaječný bílek do jídla vede k jeho znehodnocení. Lepší službu udělá tomu, kdo ho napatlá na své věci

Při častém pečení vám mohou zbýt bílky, které můžete použít i jinak než na další pečení. Proteinovou pěnu můžete zamrazit nebo ji použít na výrobu dezertů. Bude se hodit také na různé čištění předmětů, které máte v domácnosti. V článku se dozvíte, jak bílky skladovat a na co je použít.

Bílková pěna se musí umět udělat

Bílky můžete snadno vyšlehat, jen musíte vědět, jak na to. Pokud se z nich chystáte vyrobit dezert, je nutné je šlehat do hustého sněhu. Jedině tak budou dezerty plné chuti. Pokud se rozhodnete šlehat pěnu přímo z čerstvých vajec, dbejte na to, aby se do něj nedostal ani kousek žloutku. Do bílků pak přidejte špetku soli, sníh bude nadýchanější. Sníh, který vám zbyde z pečení, můžete použít i na jiné věci.

Doporučený článek:  Na kočku doma číhá překvapivé nebezpečí. Setkání s rostlinou může skončit otravou

Bílkem můžete například dodat záři starým šperkům. Rámečky na obrazy, šperky nebo kování můžete oživit jednoduchým způsobem. Naneste na ně tenkou vrstvu tuhé pěny z jednoho bílku a přidejte do ní několik kapek bělidla na látky. Když jsou předměty suché, vyleštěte je a budou jako nové. Bílky odstraní také žluté skvrny na oblečení. Pokud se často potíte, můžete si od skvrn pomoci právě bílkem. Do pěny dejte jednu lžičku soli, naneste na oblečení, nechte působit 15 minut a následně prádlo opláchněte vlažnou vodou.

Doporučený článek:  Tato znamení zvěrokruhu patří mezi citlivé osobnosti
Zdroj obrázku: Freepik

Bílky můžete skladovat v mrazáku

V bílku by se kromě žloutku neměly objevovat ani skořápky od vajec. Pokud chcete bílky uchovat, je nutné je dát do misky a poté do mrazáku. Zmražený vaječný obsah můžete skladovat při teplotě -15 stupňů a vydrží tam až dvanáct měsíců. Nezapomeňte na nádobu napsat datum, kdy jste je zamrazili.

Bílky využijete také v případě, že jste začali cvičit. Můžete je přidat do klasických míchaných vajíček. Bílky jsou plné proteinů, budou se hodit pro vaše svaly, které porostou rychleji a budou pevnější. Ať s nimi uděláte cokoliv, je to lepší, než je vyhazovat do koše, protože jsou pro naše tělo prospěšné.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-ways-leftover-egg-whites-and-yolks, https://www.seriouseats.com/what-to-do-with-leftover-egg-whites