Dýška jsou v restauraci obrovské téma po mnoho let. Existují země, kde se dýška vůbec nedávají, např. v Austrálii. Na druhou stranu jsou země, kde je tento zvyk pevně zažitý v kultuře. Ve Spojených státech nikdo vůbec nepřemýšlí, jestli ho platit. Všichni to dělají automaticky a všichni dávají kolem 20 % z ceny účtu. V Čechách je to trochu kontroverzní téma. Lidé se na to dívají třemi způsoby.
Žádné spropitné
Pro některé jedince je naprosto zbytečné odměnit obsluhu za dobře odvedenou práci. Drží se jednoduše toho, že ho nedávají nikde. Je to podle nich blbost, kterou se nevyplatí nikomu dávat. V posledních letech se k tomu tímto způsobem staví mnohem více lidí. Nedostatek peněz a vysoké ceny zajistily, že lidé šetří. A dokonce i na takové věci, jako je spropitné.
Důvod, proč platíme dýško
Hlavním důvodem, proč mnoho lidí dává spropitné v obchodě nebo restauraci, jsou služby. Kvalitní služby a milá obsluha si jednoduše zaslouží odměnu. Někteří argumentují tím, že je to jejich práce a mají za to fixní plat. To je samozřejmě pravda. Právě proto se také na placení dýška lidé neshodují. Majitel vždy platí své zaměstnance a nedává smysl, že by to měli dělat ještě zákazníci.
Pracovníci pochopitelně bojují za to, aby dostali každou korunu navíc. Na druhou stranu se najdou i lidé, kteří se nespokojí s ničím menším než je 15-20 % z hodnoty účtu. Drobné, které jim lidé často nechávají, jsou pro ně urážkou a lidem je vrací. Rozporuplně se k tomu proto nestaví pouze zákazníci, ale také samotní zaměstnanci.
Zbytečný problém
Rozhodněte se, jestli budete dávat dýško jen těm, kdo si to zaslouží, všem ve stejné výši nebo nikomu. Jakmile se rozhodnete, tak se toho držte. Tohle je problematika, na kterou nemusíte složitě uvažovat. Sami se musíte rozhodnout, jestli se budete cítit špatně, když obsluze nedáte spropitné. Každý člověk je jiný a v Čechách na to nejsou psaná pravidla. Takže je to jen a pouze na vás.
Zdroj: https://www.cnbc.com/2023/07/03/etiquette-expert-how-much-to-tip-at-restaurants-hotels-coffee-shops.html