Zelený chřest je zelenina, která se od dubna začíná ve větší míře objevovat na pultech obchodů a na našich talířích. Je plný vitamínů, někoho ale odrazuje jeho chuť. Proto je třeba připravit ho takovým způsobem, aby si nejen zachoval cenné vlastnosti, ale zůstal i křupavý a chutný. Vše začíná už ve fázi nákupu – z nekvalitní zeleniny se ani po nejšikovnějším zpracování nestane ohromující pokrm.
Vezměte jen ty nejlepší kousky
Chřest si před nákupem dobře prohlédněte. Hlavičky by měly být uzavřené a špičky vlhké. Musí mít také jednotnou zelenou barvu a být bez jakýchkoliv známek poškození. Přerostlé exempláře zase mohou být vláknité a dřevnaté. Chřestu kupte ideálně jen tolik, kolik jste schopní spotřebovat najednou, jelikož dlouhé skladování mu nesvědčí. Zabalený ve vlhkém hadříku v lednici vydrží jen asi tři dny.
Před zpracováním chřest omyjte a osušte, pak ho není nutné loupat. Pouze odřízněte dřevnaté konce. Nejlepší je vařit chřest nastojato v úzkém, ale vysokém hrnci. Hlavičky by měly jen mírně vyčnívat nad hladinu. Jelikož jsou nejjemnější částí zeleniny, díky páře změknou. Kuchaři také doporučují přidat do vody špetku soli, lžičku cukru a trochu másla.
Jak dlouho vařit?
Pokud máte mladý chřest, stačí ho povařit 5–7 minut. U větších a starších kousků budete potřebovat 10 minut. Chřest se dá připravit i kompletně v páře, čímž si zachová více živin a nehrozí, že ho rozvaříte. Pokud nemáte speciální nádobí, umístěte zeleninu do cedníku a zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Zakryjte poklicí, kterou mírně otevřete. Takto chřest uvaříte za 10–12 minut.
Ačkoliv v obchodech najdeme i bílý a fialový chřest, z nutričního hlediska je nezdravější zelená odrůda. Je dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, vlákniny a dále minerálů, jako je draslík, hořčík, selen a vápník. Najdeme v něm i kyselinu listovou a vitamín K. Zelený chřest podporuje funkci cév a správnou srážlivost krve. Také snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/glossary/asparagus-glossary