Zdraví

Chřest je zdravým zpestřením jarního jídelníčku. Vybírat můžeme ze tří druhů

Dnes se chřest opět pomalu vrací na tuzemské stoly, málokdo ví, že v minulosti byl velmi oblíbený a předválečné Československo patřilo k chřestovým velmocem. Chřest je známý typickou barvou i neobvyklým tvarem. Mezi nejčastější druhy patří zelený, bílý a fialový. Hodí se do polévek i jako příloha, osloví i ty, kteří touží zhubnout, protože obsahuje pouhých 20 kalorií na 100 gramů. Pro jaké další důvody zařadit chřest do jídelníčku?

Různé druhy s ohledem na pěstování

Který vybrat? Je lepší bílý chřest, nebo zelený? Který je nejchutnější a který má nejvíce výživných látek? Barva chřestu závisí na způsobu jeho pěstování, protože se vždy jedná o stejný druh.

Doporučený článek:  Křečové žíly jsou strašák mnoha žen. Při správné prevenci se nemusejí nikdy objevit

1.    Bílý chřest

Chřestu bílé barvy se docílí přikrytím zeminou nebo černou fólií. Před konzumací se musí oloupat. Má nasládlou chuť, měl by se jíst druhý den po sklizni.

2.    Zelený díky slunečním paprskům

Zelenou barvu získá chřest při pěstování na slunci. Tyto výhonky se nemusí loupat, mohou se jíst celé, stačí odkrojit konce. Tento chřest je zásobárnou hořčíku, draslíku, fosforu a vápníku, je lékem pro srdce a podporou pro kosti. Při tepelném zpracování se vaří nastojato s hlavičkami nahoru, protože by se mohly rozvařit.

Doporučený článek:  Těmto celebritám hygiena nic neříká. Ohledně pravidelného mytí mají odborníci jasno
Zdroj obrázku: Freepik

3.    Fialový chřest u země

Patří mezi vzácnější a nebývá často k dostání, protože při delším pobytu na slunci by výhonky zezelenaly. Fialový chřest je nejsladší, naproti tomu nemá příliš vlákniny. Z tohoto pohledu je nejprospěšnější zelený.

Selen i kyselina listová

Chřest je zásobárnou vitamínů A, C, E, K a řady B a zmíněných minerálů. Kromě toho obsahuje selen, který podporuje obranyschopnost, likviduje volné radikály v těle a ovlivňuje fungování štítné žlázy. Chřest by si měly připravovat také těhotné ženy, protože je zdrojem kyseliny listové potřebné pro správný vývoj plodu a podporuje nervovou soustavu. Podle odborníků má chřest současně protirakovinné účinky, zlepšuje fungování cév a přispívá k mineralizaci kostí. Je výtečnou volbou i pro vegany a vegetariány, protože nahradí esenciální aminokyseliny, které se vyskytují v mase.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/Asparagus, https://www.eatlikenoone.com/faq-how-is-purple-asparagus-different-from-green-asparagus.htm, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-asparagus, https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-purple-asparagus/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805, https://www.nfcr.org/blog/the-benefits-of-asparagus-foods-that-fight-cancer-2022/