Stravování, Zdraví

Černý česnek má jedinečnou chuť a strukturu

Černý česnek získává mezi lidmi velkou oblibu. Na pohled to není zrovna lákavá záležitost, ale chutná příjemně sladce, nebudete po jeho konzumaci cítit česnekem a užít si můžete i mnoho zdravotních přínosů. Jeho struktura a chuť jsou jedinečné a dobrou zprávou je, že si ho můžete vyrobit i doma, i když bude potřebovat velmi speciální podmínky.

Prospěch pro zdraví

Jakmile česnek zčerná, získá úplně jinou chuť i zdravotní účinky. Dochází k tomu proto, že minerály a vitamíny se díky fermentaci mnohem lépe vstřebávají do těla. Hlavní složkou je S-‍allylcystein, který má velmi silné antioxidační vlastnosti. Díky tomu jde o účinný prostředek k prevenci proti rakovině, protože neutralizuje volné radikály a detoxikuje organismus.

Doporučený článek:  V posteli nikdy nejsme sami. Proti malinkým stvořením lze bojovat jediným způsobem

Černý česnek je bohatým zdrojem hořčíku, vápníku a zinku. Všechny tyto složky působí velmi pozitivně na imunitní, trávicí a oběhový systém. Česnek dále snižuje krevní tlak, hladinu cukru a cholesterol. Díky tomu jde o prevenci infarktu a mrtvice. Blahodárně působí také na vlasy, pokožku i nehty. Kromě toho vám dodá hodně energie a zmírní bolesti kloubů.

Zdroj obrázku: Freepik

Domácí výroba černého česneku

Černý česnek můžete samozřejmě zakoupit v obchodě, ale za určitých podmínek si ho můžete také vyrobit doma. Fermentování není jednoduchá záležitost a trvá velmi dlouho, ale výsledek rozhodně bude stát za to. Bílý čerstvý česnek musíte fermentovat při teplotě 60 stupňů po dobu 6 týdnů. Tmavá barva se objeví až po několika týdnech fermentace, takže nemůžete čekat změny příliš brzy.

Doporučený článek:  Diabetici se musí v jídle krotit. Oblíbené ovoce si ale mohou dopřát i oni

Jednoduché použití fermentovaného česneku

Použití této jedinečné suroviny je velmi jednoduché. Má jemně sladkou chuť a lehce lepivou texturu. Chutí může připomínat uzené švestky nebo sušené meruňky. Díky své chuti je ideální do polévek, omáček, těstovin, salátů i k masu. V případě pečeného a dušeného masa bude chutnat naprosto skvěle a získáte pokrm zcela nové chuti.

Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-black-garlic/, https://en.wikipedia.org/wiki/Black_garlic, https://www.healthline.com/nutrition/black-garlic-benefits, https://www.thespruceeats.com/black-garlic-4165384