Stravování, Zdraví

Bylinné tinktury uleví po těžkém jídle

Dlouhé hodování nedělá dobře nikomu a nezáleží na tom, jestli na stole najdete samé zdravé dobroty, nebo se jedná o pokrmy, které jsou těžké pro žaludek. V každém případě se hodně jídla může přeměnit ve velkou bolest, kterou pak můžete velmi dlouho trpět. I když víte, že střídmost je namístě, po mnoha pokusech možná neodoláte a sníte všechno, na co budete mít chuť.

Jak ulevit žaludku pomocí tinktury?

Tinktury jsou velmi jednoduché metody, kterými si můžete ušetřit nejen spoustu času, ale také práce. Většinou jsou přírodního původu a díky tomu víte, co vlastně užíváte. Nejedná se o žádnou chemii, která by vašemu tělu neprospěla. Móda tinktur se poslední dobou rychle vrací, protože lidé věří v sílu přírody a hledají recepty, které používaly už naše babičky. Vyplatí se pak sáhnout po tinkturách, které jsou jednoduché na přípravu.

Doporučený článek:  Cukr je skrytý v mnoha potravinách, vzniká na něm závislost

Po jakých surovinách můžete sáhnout, abyste si vytvořili domácí tinkturu? Jestli chcete ulevit trávení, můžete použít hned několik ingrediencí, které najdete doma v kuchyni. Zázvor například patří mezi antibiotika, která se většinou používají v případě nachlazení nebo bolesti žaludku. Anýz není tolik známé koření, ale jeho vlastnosti využijete při bolesti žaludku. Napomůže trávení a navíc také zabraňuje plynatosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si domácí tinkturu připravit?

Kromě toho můžete použít také kmín, nové koření, skořici nebo muškátový oříšek. Všechny tyto suroviny obsahují látky, které pomohou ulevit žaludku a trávicímu systému a bude se vám tak nejen lépe dýchat. Pocítíte na první pokus, že se vám ulevilo. Jak si tedy domácí tinkturu vyrobit? Smíchejte všechny uvedené suroviny po 5 gramech a zalijte litrem vodky nebo jiné lihoviny.

Doporučený článek:  Baltské moře je bohaté na jód důležitý pro lidské zdraví

K tomu všemu budete ještě potřebovat sirup, který si připravíte pomocí vody a půl sklenice cukru. Tinkturu pak musíte na měsíc odložit do chladu a až poté můžete používat. Jestli se cítíte přejedení, dejte si jednu sklenici nápoje po jídle, ale dbejte na střídmost. Tinktura ve velkém množství může naopak ublížit.

Zdroj: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24680-overeating, https://www.healthline.com/health/what-is-a-tincture, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322047, https://www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies