Rady a tipy

Brambory si při správné přípravě zachovají chuť a živiny

Brambory jsou potravina, kterou většina lidí miluje. Jsou velmi oblíbenou přílohou, můžete si je připravit na několik způsobů. Tím nejčastějším je vaření, ale brambory si můžete snadno také ugrilovat nebo usmažit, dělají ze z nich nejen hranolky, ale také bramborová kaše nebo bramboráky. Mohou se dát do salátů nebo uvařit jen tak s tvarohem. Brambory patří mezi suroviny, které jsou velmi žádané. Jak je uvařit tak, aby to bylo rychlé a zároveň nebyly převařené?

Proč tolik milujeme brambory?

Brambory jsou plodina, kterou si můžete snadno vypěstovat na zahradě. Proto patří mezi oblíbené přílohy. Jejich příprava je jednoduchá, vařit je můžete bez slupek i s nimi. Vodu z brambor pak můžete použít jako hnojivo na květiny nebo i jiným způsoby. Samotné slupky mohou posloužit na kompost. Důležité je však umět brambory správně uvařit, aby v nich zůstaly cenné složky.

Doporučený článek:  Slupky z okurek zbaví domov mravenců, dobře působí také na pleť

Mnoho lidí brambory neumí uvařit. Obsahují spoustu vitaminů a živin, ale mají vyšší obsah sacharidů, proto je lidé, kteří chtějí zhubnout, většinou vyřazují ze svého jídelníčku. Nemají ale tak negativní vliv na zdraví, jak se o nich říká. Pokud je spojíte s omáčkou, ta bude mít mnohem více kalorií. Brambory jsou bohaté hlavně na vitamin C, ale také v nich najdete síru, vápník, vitaminy A, D nebo K.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se vyvarovat chyb při vaření brambor?

Při vaření brambor můžete udělat chyby, které mohou ovlivnit výslednou chuť i tvar suroviny. Proto je dobré vědět, jak brambory správně uvařit. Představte si, že každý z nás sní během jednoho roku až 30 kilo této zeleniny. Milujeme je hlavně kvůli jejich chuti. Během jejich vaření se ale zapomíná na základní pravidlo.

Doporučený článek:  Zbavte se nechtěného knírku bez bolesti. Chloupky není nutné pracně vytrhávat

Aby si brambory zachovaly nejen své nutriční hodnoty, ale především chuť, musíte vědět, jak je správně uvařit. Většina lidí je dává do studené vody a čeká, až se začnou vařit. Je to ale chyba, protože mnohem lepší je vkládat je již do vroucí vody. Zachovají si všechny živiny a budou vám mnohem více chutnat.

Zdroj: https://www.delish.com/cooking/a23026721/how-to-boil-potatoes/, https://www.livestrong.com/article/357751-the-healthy-way-to-cook-potatoes/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes, https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05, https://www.britannica.com/plant/potato