Podle nejnovějších výzkumů by množství zkonzumovaného cukru u dospělého nemělo přesáhnout pět lžiček, u dětí jen tři. Možná jste přestali sladit kávu nebo čaj a při přípravě dezertů redukujete množství použitého cukru na polovinu, cukr ale číhá i ve výrobcích, do kterých byste to na první pohled neřekli. Nejčastěji se skrývá za název „sacharóza“ a „glukózo-fruktózový sirup“.
Pečlivě čtěte štítky
Bránit se nadměrné konzumaci cukru lze jen pečlivým čtením složení výrobků. To nám ale výrobci moc neulehčují – kromě dvou výše zmíněných názvů schovávají cukr ještě pod dalších téměř šedesát jmen. Zároveň platí, že jednotlivé přísady jsou ve složení vždy uvedeny podle množství. Pokud se cukr vyskytuje na prvních příčkách, bude hlavní přísadou.
Nejlepší jsou čerstvé a nezpracované potraviny. Nebojte se, že si na ně tělo nezvykne. Bude to jen chvíli trvat. Průměrná doba, za kterou se chuťové buňky adaptují na fruktózu z ovoce, je třicet dní. Cukr se přidává do 74 % průmyslově zpracovaných výrobcích z obchodů. Najdeme ho dokonce i v uzeninách nebo pečivu. Například jedna čajová lžička kečupu může obsahovat až jednu čajovou lžičku cukru.
Cukr je pomalý zabiják
Cukr podporuje rozvoj různých nemocí, zvyšuje riziko cukrovky druhého typu, okyseluje organismus, snižuje imunitu, narušuje hormonální rovnováhu, podporuje rozvoj mykóz, urychluje proces stárnutí, podporuje tvorbu zubního kazu a paradentózy a přispívá k rozvoji ADHD u dětí. Také zvyšuje riziko onemocnění srdce a oběhového systému. V neposlední řadě je častou příčinou obezity a nadváhy.
Číst etikety výrobků se vyplatí. Pozor dejte na názvy obsahující monosacharidy, disacharidy nebo polysacharidy s koncovkou „-óza“. Pro příklad je to fruktóza, laktóza, maltóza, sacharóza, glukóza, dextróza nebo galaktóza. Pozor dejte i na sirupy, například javorový, rýžový, agávový nebo kukuřičný. Cukr přírodního původu označuje škrob, maltodextrin, ječný slad, med nebo karamel.