Stravování

Tousty s jahodami třikrát jinak: letní svačina, která zažene chuť na sladké

Tousty a jahody. Dvojkombinace, která se nikdy neokouká a nikdy nepřejí. Není nad čerstvé ovoce s voňavým opečeným chlebem, doplněné o několik dalších lahodných ingrediencí. Jednoduše, rychle a za pár korun vyrobíte delikátní snídani či svačinu, po které se budete ještě dlouho oblizovat až za ušima.

Klasický toust s lískooříškovým krémem a plátky jahod

  • Toustový chléb,
  • lískooříškový krém typu nutella,
  • čerstvé jahody,
  • máslo,
  • strouhaný kokos na posypání.

Čerstvé jahody umyjte, zbavte stopek a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozpusťte kousek másla a osmažte na něm plátek toustového chleba z obou stran dozlatova. Potřete toust lískooříškovým krémem, poklaďte ho plátky jahod a vše zasypejte strouhaným kokosem.

Doporučený článek:  Dieta pro dlouhý život: vědci sestavili stravu, která může zachránit 26 milionů lidí ročně

Plněný francouzský toust s mascarpone a jahodami

  • 4 plátky toustového chleba,
  • 2 lžičky másla,
  • 250 g mascarpone nebo plnotučného tvarohu,
  • 2 lžíce moučkového cukru,
  • 1 hrnek jahod,
  • 1 lžička vanilkové esence,
  • 3 vajíčka,
  • 3 lžíce mléka,
  • 2 lžičky cukru,
  • 1 lžička mleté skořice.
Zdroj obrázku: Freepik

Do misky vložte mascarpone nebo tučný tvaroh, oslaďte moučkovým cukrem a přidejte vanilkovou esenci. Vše důkladně prošlehejte do jemné konzistence.

Jahody omyjte, osušte a zbavte stopek. Pokrájejte je na menší kousky, které vmíchejte do smetanové směsi.

Dva tousty pomažte silnější vrstvou tvarohové náplně a přiklopte druhými dvěma tousty.

Doporučený článek:  Vyžeňte parazity ze střev jednoduše dobrým jídlem. Zelenina, semínka i bylinky dokážou zázraky

Připravte těstíčko na obalení. Vyklepněte tři vajíčka do misky, zřeďte mlékem, oslaďte a dochuťte skořicí. Smíchejte vidličkou a v této směsi obalte oba naplněné tousty.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a tousty z obou stran osmažte dozlatova.

Francouzský toust s jahodovou omáčkou

  • 8 plátků toustového chleba,
  • 50 ml mléka,
  • 3 vajíčka,
  • 10 g vanilkového cukru,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 1 lžíce másla,
  • 300 g jahod,
  • 200 ml vody,
  • 30 g moučkového cukru.

V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a rozmačkanými jahodami, vložte na kamna a na středním ohni zahřívejte, dokud nevznikne hustá omáčka.

Doporučený článek:  Játra trpí nejen alkoholem. Nenápadné produkty mohou orgány poškodit mnohem víc

Vyšlehejte tři vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem a obalte v této směsi všechny plátky toustového chleba. Na kamnech rozehřejte pánev s kouskem másla a osmažte na něm tousty z obou stran dozlatova.

Ještě teplé tousty servírujte přelité jahodovou omáčkou a zasněžené moučkovým cukrem.

Zdroj: https://ediblesiliconvalley.ediblecommunities.com/recipes/four-strawberry-toast-recipes