Tousty a jahody. Dvojkombinace, která se nikdy neokouká a nikdy nepřejí. Není nad čerstvé ovoce s voňavým opečeným chlebem, doplněné o několik dalších lahodných ingrediencí. Jednoduše, rychle a za pár korun vyrobíte delikátní snídani či svačinu, po které se budete ještě dlouho oblizovat až za ušima.
Klasický toust s lískooříškovým krémem a plátky jahod
- Toustový chléb,
- lískooříškový krém typu nutella,
- čerstvé jahody,
- máslo,
- strouhaný kokos na posypání.
Čerstvé jahody umyjte, zbavte stopek a pokrájejte na plátky. Na pánvi rozpusťte kousek másla a osmažte na něm plátek toustového chleba z obou stran dozlatova. Potřete toust lískooříškovým krémem, poklaďte ho plátky jahod a vše zasypejte strouhaným kokosem.
Plněný francouzský toust s mascarpone a jahodami
- 4 plátky toustového chleba,
- 2 lžičky másla,
- 250 g mascarpone nebo plnotučného tvarohu,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 1 hrnek jahod,
- 1 lžička vanilkové esence,
- 3 vajíčka,
- 3 lžíce mléka,
- 2 lžičky cukru,
- 1 lžička mleté skořice.
Do misky vložte mascarpone nebo tučný tvaroh, oslaďte moučkovým cukrem a přidejte vanilkovou esenci. Vše důkladně prošlehejte do jemné konzistence.
Jahody omyjte, osušte a zbavte stopek. Pokrájejte je na menší kousky, které vmíchejte do smetanové směsi.
Dva tousty pomažte silnější vrstvou tvarohové náplně a přiklopte druhými dvěma tousty.
Připravte těstíčko na obalení. Vyklepněte tři vajíčka do misky, zřeďte mlékem, oslaďte a dochuťte skořicí. Smíchejte vidličkou a v této směsi obalte oba naplněné tousty.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a tousty z obou stran osmažte dozlatova.
Francouzský toust s jahodovou omáčkou
- 8 plátků toustového chleba,
- 50 ml mléka,
- 3 vajíčka,
- 10 g vanilkového cukru,
- 50 g moučkového cukru,
- 1 lžíce másla,
- 300 g jahod,
- 200 ml vody,
- 30 g moučkového cukru.
V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a rozmačkanými jahodami, vložte na kamna a na středním ohni zahřívejte, dokud nevznikne hustá omáčka.
Vyšlehejte tři vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem a obalte v této směsi všechny plátky toustového chleba. Na kamnech rozehřejte pánev s kouskem másla a osmažte na něm tousty z obou stran dozlatova.
Ještě teplé tousty servírujte přelité jahodovou omáčkou a zasněžené moučkovým cukrem.
Zdroj: https://ediblesiliconvalley.ediblecommunities.com/recipes/four-strawberry-toast-recipes