Avokádo se během posledních let stalo velmi oblíbenou surovinou. Mnoho lidí na ni nedá dopustit, protože obsahuje spoustu zdravých tuků, které se hodí především do dietního režimu. Z avokáda si pak můžete udělat především pomazánku, která se bude hodit nejen na celozrnný chléb. Avokádo si ale lidé dávají také jako přílohu nebo bývá součástí zeleninových salátů.
Avokádo je hlavně velká pecka, kterou většinou vyhodíme
Je pecka z avokáda jedlá nebo k čemu ji můžete využít? Rozhodně by byla škoda ji vyhazovat, protože může posloužit i k dobré věci. Nezbavujte se jí, ale raději využijte její potenciál. Můžete ji využít nejen v kuchyni. Avokádo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a jeho pecka je navíc jedlá. Připravit si z pecky můžete například skvělou omáčku, ale také se dá využít na koktejl.
Pecka z avokáda může pomoci také při bolestech žaludku. Pěstuje se hlavně v jihoamerických zemích a tam se pecka používá při léčbě úplavice nebo jiných onemocnění, která se týkají trávicího systému. Infuzi s přídavkem avokádové pecky si připravíte snadno. Pecku stačí zalít sklenicí vroucí vody a nechat louhovat 15–20 minut. Teplý nápoj pijte po malých doušcích.
Pecka z avokáda pomůže také při přípravě domácí kosmetiky
Vyrobit si můžete také šampon, který pozitivně působí nejen na samotné vlasy, ale také na vlasovou pokožku. Příprava přírodního šamponu nezabere mnoho času. Potřebovat budete tři pecky, které si předem umyjte a vysušte. Přidejte litr vody. Pecky nastrouhejte na struhadle, zalijte vodou a povařte. Odvar nechte vychladnout, přelijte do lahvičky a snadno použijte jako šampon.
Peeling z avokádových pecek zase skvěle hydratuje pokožku a zbaví ji odumřelých buněk. Sušené pecky dejte do mixéru nebo nastrouhejte a smíchejte s vaším oblíbených krémem. Účinek bude patrný už při prvním použití.
Zdroj: https://www.smarticular.net/en/amazing-uses-for-avocado-seeds-never-discard-them-again/